вівторок, 11 вересня 2012 09:55

Спецтема: Луценко за ґратами

Янукович особисто пообіцяв відпустити Луценка, якщо Європейський суд не передумає

Янукович особисто пообіцяв відпустити Луценка, якщо Європейський суд не передумає
Турбйорн Ягланд: Янукович пообіцяв виконувати рішення суду. Фото: focus.ua

Президент Віктор Янукович особисто обіцяв генсеку Ради Європи Турбйорну Ягланду, що рішення Євросуду в справі екс-глави МВС Юрія Луценка буде виконано.

Про це він заявив в інтерв'ю газеті Комерсант, відповідаючи на запитання про те, що рішення Євросуду з прав людини про незаконність затримання Луценка не вплинуло на його долю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Юля, Юра будуть на волі, а ті, хто їх посадив — у тюрмі"

"Результат буде! Справа в тому, що український уряд оскаржив рішення ЄСПЛ у Великій палаті суду. Після розгляду апеляції Великою палатою всі повинні будуть додержуватися рішення суду", - заявив Ягланд.

"При цьому ЄСПЛ може наказати владі відпустити ув'язненого, і будь-який уряд в Європі зобов'язаний дотримуватися судового рішення. У іншому випадку в уряду, що не виконує рішення Страсбурзького суду, виникнуть справжні проблеми", - підкреслив він.

"Віктор Янукович заявляв, що буде поважати рішення суду", - заявив генеральний секретар Ради Європи.

Відповідаючи на репліку, що співдоповідачка ПАРЄ по Україні Марієтта де Пурбе-Лундін головною проблемою української влади назвала невиконання обіцянок, він зазначив:

"Якщо ми говоримо конкретно про зобов'язання держави перед РЄ й ЄСПЛ, то я не бачу такої тенденції".

"А у випадку, коли президент особисто запевняє, що буде твердо дотримуватися рішення суду, я не сумніваюся, що це відбудеться. Втім, це трапиться лише після винесення остаточного рішення ЄСПЛ", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович не випустить Тимошенко і Луценка до 2015 року - нардеп

Говорячи про справу екс-прем'єра Юлії Тимошенко, що перебуває на розгляді Європейського суду з прав людини, Ягланд сказав:

"Найближчим часом, протягом декількох тижнів, буде винесене рішення суду щодо затримання Тимошенко, а також про те, чи були судові засідання проведені відповідно до європейських стандартів".

"Пізніше ЄСПЛ візьметься за вивчення справи по суті. Юристи Юлії Тимошенко наприкінці серпня вже звернулися до суду із другою скаргою. Її розглянуть пізніше, оскільки це вимагає часу. Наскільки я знаю, ці справи вже не будуть об'єднані", - пояснив він.

Зараз ви читаєте новину «Янукович особисто пообіцяв відпустити Луценка, якщо Європейський суд не передумає». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

39

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути