понеділок, 29 листопада 2010 11:07

Янукович не захотів віддавати "Нафтогаз" "Газпрому"

Янукович не захотів віддавати "Нафтогаз" "Газпрому"

Президенти України і Росії не змогли домовитися в п'ятницю про умови створення спільного підприємства НАК "Нафтогаз Україна" і "Газпрому".

Про це пише газета "Комерсант-Україна" із посиланням на свої джерела.

За інформацією видання, Україна вимагає від Росії гарантувати щорічний транзит газу вітчизняною ГТС в обсязі не менше ніж 100 мільярдів кубометрів. У свою чергу, Москва наполягає на отриманні трейдером RosUkrEnergo 11 млрд. кубометрів газу із подальшою реалізацією їх через "Газпром експорт".

"Для Києве головне - домогтися гарантій завантаження газотранспортної системи не менш ніж на 100 млрд. кубометрів і припинення будівництва Росією South Stream", - каже джерело видання.

Між тим, за словами іншого джерела, близького до переговорів, Москва твердо має намір будувати газопровід, і тому "важко давати гарантії за обсягами транзиту на перспективу 25 років системою "Нафтогазу, а офіційний Київ не згодний на такі умови".

Не згодні росіяни і на запропоновану "Нафтогазом України" схему повернення 11 млрд. кубометрів газу RosUkrEnergo.

На переговорах з головою "Газпрому" Олексієм Міллером, які відбулися у рамках візиту Януковича до Москви, міністр із питань палива та енергетики України Юрій Бойко, за інформацією видання, запропонував, щоб "Нафтогаз" повернув RUE не 11 млрд. кубометрів, а половину цього обсягу.

Запропонована схема така: "Нафтогаз" повертає трейдеру весь обсяг, проте потім оформлює повернення 5-6 млрд. кубометрів за низькою ціною 150-180 доларів за тисячу кубометрів в якості заліку за борги RUE перед НАК (на 1,7 млрд. доларів).

Проте в "Газпромі" вимагають іншої послідовності дій: повернення "Нафтогазом" всього обсягу газу RUE, переоформлення його на "Газпром експорт" і реалізація за контрактами "Газпрому" в ЄС із подальшими розрахунками з другим акціонером RUE Дмитром Фірташем, а також погашення боргів трейдера перед НАК.

Нагадаємо, що на прес-конференці президентів Віктора Януковича та Дмитра Медведєва, український лідер зазначив, що газові перемовини будуть тривалими та важкими.

Зараз ви читаєте новину «Янукович не захотів віддавати "Нафтогаз" "Газпрому"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути