Ексклюзиви
пʼятниця, 30 вересня 2011 17:02

Спецтема: Тимошенко — за ґратами

Янукович не любить бути слабким, тому Тимошенко не виправдає - Фесенко

Янукович не любить бути слабким, тому Тимошенко не виправдає - Фесенко

Суддя Родіон Кірєєв назначив оголошення вироку Юлії Тимошенко на 11 жовтня, щоб дати можливість владі подумати над тим, як краще вийти із цієї ситуації.

Найбільш вірогідній розвиток подій — за цей час депутати декриміналізують статтю 365, за якою звинувачують екс-прем'єра.

Таку думку у коментарі Gazeta.ua висловив політолог Володимир Фесенко.

"Єдине розумне і логічне пояснення — це потрібно для того, щоб провести законодавчо декриміналізацію 365 статті. Інші варіанти такого часу не потребують, - наголосив Фесенко. - Ще одна версія — це час на роздуми, можливість ще потягнути, щоб подумати як краще вийти з цієї справи. Таке теж можливо".

Зазначимо, що в законодавчій ініціативі президента передбачено декриміналізацію у статті 365 тільки першого та другого пунктів. Водночас, Тимошенко звинувачують за третім пунктом цієї статті. Політолог припускає, що депутати доповнять цей законопроект.

"Поки там немає частини 3, та її можна додати. Це буде ініціатива депутатів, - не виключив експерт. - Тим паче, є вже законодавчі ініціативи опозиціонерів і тут парламентська більшість може піти на зустріч опозиції і додати до цього законопроекту цей пункт".

Водночас, Фесенко переконаний, що влада не зробила цього раніше через психологічні фактори.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Литвин припускає, що Рада вже на наступному тижні може подумати над декриміналізацією "статті Тимошенко"

"Ситуація суто психологічна — Янукович не може демонструвати слабкість. Він не може у відповідь на вимоги і ультиматуми Європейського Союзу одразу взяти "під козирок" і дати команду випустити Тимошенко. Це буде проявом слабкості. І тому потрібна певна пауза. Тим паче, пом'якшення буде відбуватися не через рішення самого президента, а через ініціативу депутатів. - зазначив політолог. - Янукович не любить тиску і він не хоче демонструвати, що він слабкий. Він не буде піддаватися на прямий тиск своїх європейських колег".

Фесенко наголосив, що декриміналізація не означає відсутності відповідальності.

"Тимошенко залишиться винуватою, але це вже не буде кримінальна відповідальність. Вона не буде у в'язниці, але буде штраф. Там нарахували 1,5 млрд збитків, то штраф нарахують стільки ж чи менше. Це буде їй як її покарання, як її відповідальність за цю угоду 2009 року", - вважає він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Судовий процес допоможе кар'єрі Тимошенко - експерт

У той же час, експерт повністю виключає варіант, що вирок для Тимошенко може бути виправдальний.

"Це якраз буде прояв слабкості. Це була б поразка. Навіщо тоді було починати всю цю справу, якщо потім виправдати. Це якраз була б повна здача на ультиматум Європейського Союзу. Тоді б Тимошенко сказала: "я виграла, а вони повністю програли". На такий варіант влада не піде", - переконаний Фесенко.

Політолог дав такий імовірний прогноз, щодо вирішення справи Тимошенко: "На першому місці — декриміналізації статті. Це найбільш вірогідний варіант - десь 60-65%. Ще 25% дав би тому варіанту, що Тимошенко залишається у в'язниці. Ну і третій варіант — або умовний вирок, або в'язниця а потім апеляція, або амністія".

Зараз ви читаєте новину «Янукович не любить бути слабким, тому Тимошенко не виправдає - Фесенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути