Ексклюзиви
четвер, 14 березня 2013 15:29

Янукович хоче, щоб Європа долучилася до модернізації української ГТС

Янукович хоче, щоб Європа долучилася до модернізації української ГТС
Янукович: "Європа повинна бути впевнена у тому, що ми транспортуватимемо необхідні обсяги газу в Європу". Фото: rian.com.ua

Президент України Віктор Янукович заявляє, що модернізація української газотранспортної системи (ГТС) повинна проходити за участі Європи.

"Я переконаний у тому, що тут потрібна буде участь Європи", - сказав Янукович на спільній із президентом Латвії Андрісом Берзіньшем прес-конференції в четвер у Києві, коментуючи питання про модернізацію ГТС.

Президент України також висловив упевненість, що питання, яким чином модернізуватиметься газотранспортна система буде вирішене найближчим часом.

"Європа повинна бути впевнена у тому, що ми транспортуватимемо необхідні обсяги газу в Європу і забезпечимо стабільність роботи цієї газотранспортної системи. У цій роботі ми, безумовно, найближчим часом знайдемо відповідь, яким чином вирішуватимемо питання модернізації української ГТС", - зазначив Янукович.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія ніколи не заповнить свої "труби" в обхід України - екс-нардеп

Раніше він заявляв, що Київ, як і раніше, зацікавлений у тристоронньому форматі співпраці в управлінні й модернізації газотранспортної системи країни. За його словами, Україна розглядає можливість передачі ГТС в оренду для забезпечення необхідних засобів її модернізації, утримання в належному технічному стані та одержання гарантій обсягів транзиту.

Систему магістральних газопроводів і 12 підземних сховищ газу країни експлуатує ПАТ "Укртрансгаз". Пропускна здатність ГТС України на вході становить 288 млрд куб. м, на виході - 178,5 млрд куб. м, у тому числі в країни Європи 142,5 млрд куб. м, Молдову - 3,5 млрд куб. м. Загальна протяжність газопроводів, які експлуатує компанія, становить 38,6 тис. км, у тому числі магістральних газопроводів - 22,2 тис. км, газопроводів-відводів - 16,4 тис. км.

Компанія Baker Tilly вже провела оцінку ГТС "Укртрансгазу", включаючи підземні сховища газу й об'єкти інфраструктури, однак її результати досі не оприлюднені. Українська влада раніше заявляла, що вважає оптимальним створення тристороннього консорціуму з паритетною участю російських і європейських компаній, що дозволить залучити кошти в модернізацію системи, підвищити її надійність і пропускну здатність.

Зараз ви читаєте новину «Янукович хоче, щоб Європа долучилася до модернізації української ГТС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути