Ексклюзиви
четвер, 20 жовтня 2011 17:49

"Янукович — дипломатично дисциплінована людина" — Геннадій Удовенко

"Янукович — дипломатично дисциплінована людина" — Геннадій Удовенко

На думку колишнього міністра закордонних справ Геннадія Удовенка, чинний президент України Віктор Янукович достойно поводиться на дипломатичному рівні. Таку думку Удовенко висловив у новому номері журналу "Країна".

"Янукович — дипломатично дисциплінована людина, пунктуальний. За півтора роки президентства виріс, та й українську свою мову покращив. Не був з ним у відрядженнях, але по телебаченню бачу непогану картину. Те, що Янукович може зробити лексичні помилки чи щось наплутати, під час міжнародних візитів майже не помічається. Бо перекладач все-одно перекладе правильно. Словесні ляпи свого президента зауважуємо лише ми", - зазначив дипломат.

Геннадій Удовнеко дав особисту оцінку кожному з чотирьох Президентів України: "Я чотири роки працював із Леонідом Кучмою. Всі його закордонні візити готував. Вперше з ним зустрівся, коли я був послом України в Польщі, а він прем'єром. Одна з перших його дипломатичних зустрічей була з прем'єр-міністром Польщі Ганною Сухоцькою. Сухоцька була на той час активна жіночка, а Кучма — щойно прем'єр-міністр. Не подобалась мені його манера ведення розмови. Скаже фразу, і зупиняється. І не знаєш, чи він закінчив, чи буде продовжувати. Це весь час вводило Ганну Сухоцьку в ступор. Їй було незручно, не знала, що казати. Але коли став президентом, адаптувався досить швидко. Він дотепна людина, з гумором. Пам'ятаю його зустріч у Вашингтоні з американськими журналістами. То акули пера. Вони його весь час діставали запитаннями про ядерну зброю України. Кучма був генеральним директором "Південмашу", який виробив страшну ракету, яку американці назвали "сатана". Це ракета завдовжки з залізничний склад — вагонів сорок. Вона була розміщена в залізничному ешелоні, який постійно курсував залізницею. І з супутника важко було визначити, де саме вона знаходиться. Це наша українська вигадка. Коли ті журналісти допекли Кучму питаннями про зброю, він каже: "Ну що ви до мене пристаєте? Скажіть спасибі, що я до вас приїхав, а не мої ракети прилетіли". Всі відразу принишкли".

На Президента Ющенка за кордоном завжди чекали, однак розчаровувалися через його часті запізнення — розповідає Геннадій Удовенко: "Те, що Ющенко часто запізнювався на зустрічі — негативно впливало на імідж України. Якщо запізнився — зустріч може не відбутися, могло дійти до скандалу, але Ющенка все ж чекали".

Про чотирьох президентів України і тонкощі дипломатії Геннадій Удовенко розповідає у новому номері журналу "Країна" № 40 (93) за 21 жовтня 2011 року.

 

Журнал можна купити у точках продажу преси за ціною 9 гривень.

Передплату на журнал "Країна" можна оформити у будь-якому поштовому відділенні України. Передплатний індекс - 37278. Вартість передплати на місяць — 28 грн.

 

Зараз ви читаєте новину «"Янукович — дипломатично дисциплінована людина" — Геннадій Удовенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

23

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути