Ексклюзиви
пʼятниця, 27 травня 2022 19:46

Спецтема: Війна Росії проти України

Альтернатива ЄС від Джонсона: дипломат розповів, чи є перспектива в такого союзу

Альтернатива ЄС від Джонсона: дипломат розповів, чи є перспектива в такого союзу
Нове НАТО не потрібне – краще існуючий Альянс перетворити у дієвий механізм, каже Володимир Огризко. Фото: 5 канал

Новий союз, який запропонував прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон, не зможе стати повноцінною альтернативою ЄС. Такий альянс не спроможний замінити НАТО. Натомість треба робити так, щоб уже наявні союзи почали діяти. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів ексміністр закордонних справ Володимир Огризко.

"Питання в тому, що ми ставимо на перше місце. Якщо цей союз буде лише економічною альтернативою ЄС, то це не розв'язує наших безпекових питань. Якщо це союз, який матиме безпековий складник, і Велика Британія погодиться забезпечувати безпеку України, тоді теоретично можна думати про якесь обговорення. Навряд чи є доцільними для нас будь-які ерзаци ЄС, навіть якщо він не завжди ефективний", – говорить Огризко.

Склалася чітка й зрозуміла система функціонування Євросоюзу й НАТО. Це не означає, що вони ідеальні, але навряд чи в країн, що входять у ці союзи, буде зацікавленість їх покинути, наголошує дипломат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У Європі лобі Кремля просуває Мінськ-3" – який план хоче реалізувати Росія

"Як Польща може вийти з ЄС? Я такого уявити поки що не можу. Тому що ця держава отримала від ЄС колосальні суми для того, щоб сьогодні бути бодай у класі середніх країн. Не зможе розраховувати на великі суми, вийшовши з Євросоюзу. А про безпеку й говорити не треба. Це більше політичний популізм, ніж реальні речі", – говорить Огризко.

Нове НАТО не потрібне – краще поточний Альянс перетворити на дієвий механізм, каже дипломат.

"Треба, щоб він діяв, коли потрібно. А не висловлював стурбованість. Головний гравець НАТО – це США. Якщо Штатів не буде в новому оборонному союзі, то він буде блідою тінню. Не думаю, що країни захочуть обмінювати реальну безпеку на нереальну", – каже Огризко.

Глава уряду Великої Британії Борис Джонсон запропонував президентові України Володимиру Зеленському створити новий європейський альянс. Він має стати альтернативою ЄС. Журналісти з'ясували, що до цього союзу можуть увійти також Польща, Естонія, Латвія, Литва, а згодом, можливо, і Туреччина.

За даними італійського видання Corriere Della Sera, свою ідею Джонсон вперше представив Зеленському під час візиту до Києва 9 квітня, проте той на пропозицію поки що не відповів.

Зараз ви читаєте новину «Альтернатива ЄС від Джонсона: дипломат розповів, чи є перспектива в такого союзу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути