Ексклюзиви
пʼятниця, 21 листопада 2008 11:28

Якщо "Нафтогаз" не віддасть борги, газ знову буде продавати Фірташ

Якщо питання боргу "Нафтогазу" "Газпрому" не вирішиться, Росія буде продавати газ Україні за існуючими домовленостями і збережеться посередник - Rosukrenergo.

Про це пише російське видання "Ведомости".

Видання відзначає, що після заяви президента Медведєва про стягнення боргу з України під загрозою жовтнева угода "Газпрому" і "Нафтогазу" про перехід на прямі (без участі RUE) поставки газу за фіксованими цінами в 2009 і 2010 р. і перехід на ринкові ціни з 2011 р.

Міллер нагадав, що ці умови пов"язувались  з погашенням українського боргу.

При переході на ринкове ціноутворення з 1 січня 2009 р. Україні, можливо, доведеться платити за газ $400 за 1000 куб. м, заявив Міллер.

Джерело в компанії заявив, що, якщо не буде урегульоване питання з боргом, "робота продовжиться за старими домовленостями". У прес-службі "Нафтогазу" від коментарів відмовилися.

Але навіть якби Україна була готова розплатитися, ухвалити рішення про виділення бюджетних коштів для розрахунку з "Газпромом" зараз нікому, пише видання.

12 листопада у відставку відправлений голова Верховної ради Арсеній Яценюк, а без голови Рада не може прийняти жодного акта, пояснює політолог Костянтин Бондаренко: зараз в Україні політична криза, і коли з"явиться голова - не відомо.

Знайти такі гроші - величезна проблема для бюджету, каже Дмитро Боярчук з аналітичного центра CASE. Якщо вони навіть будуть знайдені, виплата $2,4 млрд створить значний тиск на резерви Нацбанку в умовах відтоку капіталу й ослаблення гривні, говорить Віталій Ваврищук з інвесткомпанії Dragon Capital.

За жовтень резерви Нацбанку скоротилися з $37,529 до $31,923 млрд, наприкінці жовтня МВФ погодився виділити кредит у $16,5 млрд, але велика частина першого траншу в $4,5 млрд пішла на підтримку гривні, каже Боярчук. Борг зараз одержати неможливо, заява Медведєва - спроба зміцнити позицію "Газпрому" на переговорах з "Нафтогазом", вважає він.

Зараз ви читаєте новину «Якщо "Нафтогаз" не віддасть борги, газ знову буде продавати Фірташ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути