Ексклюзиви
четвер, 28 листопада 2013 01:38

"Якщо хочете в Європу, піднімайте свою ж...пу" - на нічному майдані стоять з малечею
5

Фото: Фото: Наталія Шестопал

- Хто не скаче, той москаль, - кричать гуртом на столичному Майдані Незалежності понад дві тисячі студентів, деякі танцюють. Температура повітря – 2, на вулиці темно. У середу, 27 листопада, сьомий день Євромайдану. Люди протестують за підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом на саміті у Вільнюсі 28-29 листопада.

На виході з переходу метро двоє молодиків роздають світло-зелені марлеві пов'язки, одягнули собі такі.

- Так как большое количество людей начинается епидемия. Раздаем, чтобы менше болели, - розповідає невисокий Тімур, він у спортивній куртці. - А кто профинансировал этого я уже не знаю, нам этого не говороят. В Минздраве дали и сказали роздавайте.

О 19 год. люди в унісон починають співати гімн.

З ліва від монументу на Майдані Незалежності на синіх пластикових столиках троє пенсіонерок ставлять підписи за розпуск уряду.

- Якщо хочете в Європу, піднімайте свою ж...пу, - говорить у мікрофон під монументом жіночий голос.

Під аркою монументу у черзі стоїть близько тридцяти людей. Тут роздають бутерброди з майонезом та копченою ковбасою, чай та печиво. Відчувається запах диму. Біля залізного баку з вогнем товпляться люди. На сходинках сидять з десятеро студентів. Біля них у довгій чорній куртці стрибає бомж, від нього тхне алкоголем. Поряд розташований кольору хакі намет, на ньому причепили папір з написом "Пункт прийому". Студент з прапором на плечах кидає потерте темне пальто у навалену купу одягу. Біля обладнаної сцени бігає у рожевому комбінезоні та теплих рукавицях 4-річна Варвара.

- Приїхали в Київ спеціально, щоб подивитись на євромайдан, - розповідає мама дитини Тетяна Берковець. Вона разом з донькою та її бабусею Марією приїхали з Закарпаття, ночують у знайомих. - Якщо "Беркут" буде розганяти натовп на дитину ж не кидатимуться, - махає рукою. - Ми хочемо жити в країні, де працює закон. Заради такої справи можна дитині режим трішки порушить.

- Руські мені нічого не зробили, але до них не хочу, - додає бабуся Марія Берковець.

У натовпі з білими трояндами та букетами спілкуються між собою активісти наметового містечка за екс-прем'єрку Юлію Тимошенко, прийшли святкувати день народження ув'язненої, їй виповнилось 53 роки.

–У день народження Юлічкі дівчата склалися дєньгами, купили два торти. Хто буде проходить мімо, після мітінга, пригостим, - розповідає Людмила Кущ, член партії "Батьківщина". На плече накинула українську хустку. У руках тримає плакат на ньому зображені Юлія Тимошенко та політв'язні. – Коль Юля сказала на майдані буть без символіки, то мені з сльозами на очах прийшлось сьогодні одягти українську хустку. Я оце зробила плакат не тільки поносить тут, віддам його у архів Могилянки.

Біля неї збирається з п'ятеро зівак. Уважно слухають. Сивий чоловік обурюється, що вона прийшла агітувати за Тимошенко.

-Як ми можемо вертаться до Росії , - обурюється Людмила Кущ. - Кожен должен помніть, де коріння діда-прадіда.

– Я считаю, что сегодня такой день, что должны отдать дань великому человеку, - втручається киянка Наталія Склярова, у ній білий шарфик з червоним написом: "Юлія Тимошенко". Жінка тримає рожеві гвоздики. - Моей маме 74 года, если бы она смогла приехать, то была бы здесь. Думаю, каждая женщина отдала бы сейчас Юлии Владимировне часть сердца.

За годину у торгівельному центрі "Глобус" на Майдані гріється троє студентів. Обговорюють між собою, як ходили до Адміністрації президента Віктора Януковича.

- Хлопці ставили дівчат у середину колони. Раптом що, щоб "Беркут" першими дівчат не пакував у автозаки, - каже Марія Берковець, у неї стрічка у косі. Навчається на першому курсі Києво-Могилянської академії. - Хто боявся, того не брали з собою. Передали Януковичу звернення, що ми хочемо у Європу. Якщо не підпише будемо стояти на Майдані далі.

Наразі люди продовжують стояти на Майдані Незалежності.

Зараз ви читаєте новину «"Якщо хочете в Європу, піднімайте свою ж...пу" - на нічному майдані стоять з малечею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

253

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути