понеділок, 22 жовтня 2012 17:22

Акції протесту можливі, якщо "Свобода" не набере 5% - експерт

Акції протесту можливі, якщо "Свобода" не набере 5% - експерт
Михайло Погребинський вважає, що в Україні немає героя, за яким би пішов народ. Фото: glavcom.ua

Революції в Україні не буде. Для того, щоб відбулися масові протести аж до революційних характеристик потрібні такі умови, яких зараз немає.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав директор Київського інституту конфліктології і політичних досліджень Михайло Погребинський.

"Якщо порівнювати з 2004 роком, то тоді ключовими умовами було те, що у протесту була особистість, якій довіряла велика частина суспільства. Коли він говорив, що "ці руки нічого не крали", то переважна більшість людей цьому вірила. Хоча є такі люди, які, як я, знали Віктора Андрійовича давно й ставилися до цих слів скептично. Однак абсолютна більшість людей мала його за взірець українського героя", - зазначив експерт.

Сьогодні, за словами Погребинського, такого героя немає.

"Якісь варіанти типу Кличка... ну, викликають сумніви. Можливо те, що люди повірили тоді й переконалися, що вони були не праві. Тепер вони мають насторогу до будь-якого подібного варіанту. Навіть, якби людина мала більш видатні якості ніж у Кличка, все одно другого Ющенка було б зробити важко просто тому, що люди вже зневірилися у такому варіанті", - вважає він.

ДИСКУСІЯ: Щоб повторити 2004 рік, достатньо 30-50 тисяч киян

На думку Погребинського, 2004 року була консолідована допомога Заходу, а зараз цей процес дуже слабкий.

"Крім того, тоді була зроблена колосальна підготовча робота до протестів і повторення того, що відбулося в Сербії, Грузії. Приїжджали люди з інших країн, ділилися досвідом, навчали. Наскільки мені відомо, сьогодні такого немає. Тоді ще й значна частина еліти здала свого колишнього шефа. Це теж сильно збурило людей. Тодішній президент не мав особливого інтересу в протистоянні тому протесту. Це не була його боротьба. А зараз цих умов немає", - наголосив політолог.

Він припустив, що акції протесту можливі, якщо ВО "Свобода" не перетне 5-відсотковий бар'єр.

"Ватажки цієї радикальної націоналістичної організації здатні активізувати молодиків, які будуть протестувати активно, аж до акцій непокори. Проте "Свобода" не матиме такої сильної мільйонної підтримки народу, як була у Ющенка. Це безперспективно. До цього протесту скептично ставитимуться навіть жителі Заходу", - додав Погребинський.

Зараз ви читаєте новину «Акції протесту можливі, якщо "Свобода" не набере 5% - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

31

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути