вівторок, 18 червня 2013 14:43

"Якби Тимошенко була на волі, вона примирила б Гриценка та Яценюка" - Фесенко

"Якби Тимошенко була на волі, вона примирила б Гриценка та Яценюка" - Фесенко
Фесенко: "Гриценко не працює на владу, не виконує нічиїх замовлень". Фото: meest-online.com

У понеділок, 17 серпня, на засіданні фракції "Батьківщина" нардепа Анатолія Гриценка попросили скласти мандат. Він відмовився це зробити. Така пропозиція фракції - особиста помста її лідера Арсенія Яценюка за критичний виступ Гриценка на телешоу, вважає політолог 52-річний Володимир Фесенко.

"Рішення фракції - особиста помста Яценюка у форматі колективного рішення. Такий прояв нетерпимості до критики - недемократична риса, - говорить експерт. - Можна було б дати йому догану. На з'їзді "Батьківщини" навіть Юрій Луценко згадав про "генератора тушок" Мартиненка. Його виключати не збираються. Не правильно, коли за критику людину хочуть викинути з опозиції, а за серйозніші гріхи - ні. Різні люди у фракції зі своїм баченням ситуації - це звичайна річ".

Навіщо "Батьківщина" взяла до виборчого списку  Анатолія Гриценка, адже він завжди критикував Яценюка?

Приєднавшись до "Батьківщини", Гриценко дослухався до заклику Тимошенко. До списку його, як і Кириленка та інших, взяли, щоб продемонструвати справжнє об'єднання. Та й конфлікт Гриценка з Яценюком - не політичний і не ідеологічний. Він не працює на владу, не виконує нічиїх замовлень. Гриценко - людина надто принципова, не гнучка і безкомпромісна. Він - правдоруб. Коли з чимось не погоджується, просто рубить правду-матку. Не враховує, що не все треба виносити на публіку, дещо слід казати всередині власної політичної сили. У політиці ж треба йти на поступки. Психологічний антагонізм не дає Яценюкові та Гриценкові нормально працювати у рамках однієї політичної сили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Луценку та Гриценку не вистачає делікатності у критикуванні Яценюка

У них - давній конфлікт. Ще коли вони разом працювали в уряді, мали складні стосунки. Гриценко ніколи не приховував критичного ставлення до надмірної гнучкості Яценюка. Конфлікт між ними загострився ще восени торік після виборів. Різка критика Гриценка була справедливою, хоча й надто радикальною.

Хто у цій ситуації неправий?

Неправі - обоє. Гриценко замість того, щоб вирішувати проблеми, обговорює їх привселюдно. Він не зважає на етику внутрішніх відносин. Саме тому його можуть використовувати політичні опоненти опозиції. Яценюку ж не варто застосовувати у відповідь на критику такі жорсткі методи. Чомусь він так не поводиться із людьми, які не підкоряються фракційній дисципліні, не голосують разом з опозицією тощо. Вони, на відміну від Гриценка, діють в унісон із владою.

Як закінчиться цей конфлікт?

Усередині фракції бракує нормальних людських стосунків. Оскільки йдеться про особистий психологічний  конфлікт, то хтось у фракції повинен спробувати помирити цих людей. Гриценка - переконати не виносити сміття на вулицю, Яценюка - не влаштовувати всередині фракції полювання на відьом. Однак конфлікт зайшов надто далеко. Могла б втрутитися Юлія Володимирівна, написати їм обом. Своїми листами вона впливає на ситуацію в опозиції. Якби Тимошенко була на волі, вона могла б їх помирити. Важко сказати чи сьогодні у фракції є люди, які здатні на це. Це - холодна війна. Гриценко виходити з фракції не буде. Тож історія може закінчитися тим, що його таки виженуть.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Батьківщина" через внутрішні чвари може закінчити, як Ющенко та Тимошенко — Таран

Які наслідки матиме для Гриценка та Яценюка?

Гучні заяви не сильно впливають на рейтинги політиків. Проблема падіння рейтингу Яценюка - не у Гриценкові, а у регулярному "тушкуванні". Крім того, не зовсім правильно підібраний образ такого собі мачо. Його не сприймають і люди, і колеги по фракції. Гриценко не впливає і на клімат у середині фракції. Там є й інші незадоволені, які зовсім не прихильники Гриценка. Соратники Тимошенко, той же Томенко й Одарченко, не приховують свого незадоволення політикою Яценюка. Не приєдналися до партії "Батьківщина" і Кириленко, Катеринчук. Тут головну роль відіграють їхні егоїстичні інтереси та амбіції. Катеринчук хоче стати мером столиці. Кириленко - зберегти свій статус партійного лідера.

Які можливості відкриваються зараз перед Гриценком?

Гриценко також не виграє від конфлікту, викликаючи постійною критикою негатив до себе. Йому не варто посилювати цей конфлікт. Слід зробити крок назад, паузу у взаємній критиці і трохи охолонути, відійти від конфлікту і спробувати співіснувати у неконфліктному режимі. Потрібен комунікатор-посередник. Взаємна війна буде працювати проти обох. Коли йдеться про об'єднання, кожен активний опозиціонер стане у нагоді. Гриценко - талановитий оратор і чесна людина, яка працює в опозиції не за гроші. Зараз їм бракує діячів, які могли б нормально виступати на публіці і яких люди сприймали б. Натомість проти Гриценка оголосили інформаційну війну з допомогою ботів в інтернеті. Його ж навпаки можна використовувати як пропагандиста. Врешті, коли опозиція прийде до влади, їй будуть необхідні ті, хто працювали не за гроші. Правдорубість заважає Гриценкові у всьому, навіть у будівництві власної партії. Він не може шукати гроші для великої партійної команди. Не хоче брати їх в олігархів.

Зараз ви читаєте новину «"Якби Тимошенко була на волі, вона примирила б Гриценка та Яценюка" - Фесенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

25

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути