пʼятниця, 15 березня 2019 14:38

Як у Росії: Раді пропонують карати ЗМІ за фейки

Як у Росії: Раді пропонують карати ЗМІ за фейки
Штрафи передбачили від 8,5 до 54 тис. грн. Фото: 1NEWS.COM.UA

До парламенту внесли законопроект щодо запобігання розповсюдженню недостовірних відомостей у засобах масової інформації.

Відповідна ініціатива зареєстрована на сайті парламенту під №10139.

"Прийняття закону матиме наслідком посилення гарантій захисту закріплених у Конституції України та Цивільному кодексі України прав особи на повагу до своєї гідності та честі, недоторканності своєї ділової репутації", - ідеться в пояснювальній записці.

За поширення недостовірних відомостей передбачено штраф – до 8500 грн або громадські чи виправні роботи. Якщо фейк поширювали умисно - до 34 тис. грн.

Якщо ж інформація стосується обвинувачення у вчиненні тяжкого чи особливо тяжкого злочину або поширена під час виборчого процесу щодо кандидатів – штраф може сягати 17 тис. грн. Якщо інформація поширена умисно - 54 тис. грн.

Якщо інформація буде спростована або видалена до моменту притягнення особи до відповідальності, це слугуватиме підставою звільнення від кримінальної відповідальності.

Якщо суд за три місяці до голосування і до моменту оголошення результатів встановить грубе порушення норм цього закону, то передбачено покарання у вигляді тимчасової заборони випуску друкованого ЗМІ і блокування інтернет-видання до закінчення виборів. Телеканалам можуть зупиняти дію ліцензії.

Громадські організації "Платформа прав людини", "Лабораторія цифрової безпеки", представництво Freedom House, Detector media наголошують, що цей законопроект може бути небезпечним інструментом для цензури і тиску на незалежні медіа. А норма про блокування інтернет-ЗМІ, особливо під час виборів, може служити інструментом політичної цензури.

"Навіть загроза бути притягнутим до кримінальної відповідальності може створювати "охолоджуючий ефект" для поширення суспільно важливої ​​інформації. Адже будь-яке розслідування про зловживання або корупцію спочатку буде містити ризики отримати у відповідь заяву про злочин" - наголошують активісти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фото, де Порошенко "тікає від Нацкорпусу", відфотошопили у Росії

7 березня Держдума Росії ухвалила закон про блокування фейкових новин. Фейковими вважаються новини, які через перекручування фактів ображають створюють загрози суспільству. Що саме російські політики вважають образою – вони завбачливо не написали, натомість конкретно визначилися із покаранням потенційного злочину: штрафи від 30 до 300 тис. рублів та арешт на 15 діб.

Зараз ви читаєте новину «Як у Росії: Раді пропонують карати ЗМІ за фейки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути