вівторок, 19 червня 2012 10:29

Як тільки влада знищить опозицію, вона візьметься за письменників - Андрухович

Як тільки влада знищить опозицію, вона візьметься за письменників - Андрухович
Юрій Андрухович каже, що за письменниками можуть прийти вже завтра. Фото: kievreport.com

Письменник Юрій Андрухович побоюється, що влада може почати боротьбу з українськими письменниками.

"У діючого режиму поки руки не доходять до когось, крім прямої політичної опозиції. Як тільки її остаточно знищать - можна буде переходити до наступних етапів. Ось на одному з цих етапів будуть і письменники", - вважає Андрухович.

"І це правильно. В принципі, письменник з владою особливо дружити не повинен. А з цією владою - відносин взагалі фактично немає. Якщо вони виникають, то виключно на тому рівні, на якому їх свого часу мали Марія Матіос і Юрій Винничук", - сказав він.

Як відомо, в грудні 2010 року співробітники Шевченківського РВВС Львова за дорученням ГПУ розшукували Матіос у видавництві "Піраміда", щоб вилучити з продажу примірники книги "Вирвані сторінки з автобіографії".

У січні 2012 року представники львівської міліції змусили Винничука, автора вірша "Убий п. .. са", давати письмові пояснення у зв'язку зі зверненням комуніста Леоніда Грача до Генеральної прокуратури, в якому той звинуватив письменника у поширенні порнографії і закликах до насильства.

"До цих пір в таких акціях залякування були задіяні тільки міліція або прокуратура. Щоб саме Служба безпеки втручалася в письменницькі проблеми - такі випадки мені не відомі, але я не виключаю, що це може відбутися вже завтра або післязавтра", - сказав він.

У той же час, відповідаючи на питання, чи відчуває він особисто цензуру, Андрухович сказав

"Ні. З іншого боку, я ще не вдавався до таких варіантів дій, щоб її відчути. Є ряд видань або телеканалів, до яких я просто не звертаюся, бо знаю, що там мені робити нічого, тому що, можливо, буде застосована цензура. Це мій особистий вибір - з ким я працюю, а з ким - ні ".

Зараз ви читаєте новину «Як тільки влада знищить опозицію, вона візьметься за письменників - Андрухович». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

53

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути