середа, 04 жовтня 2017 11:08

"Як хоче Путін, не буде" - у Порошенка розповіли про закон для Донбасу

"Як хоче Путін, не буде" - у Порошенка розповіли про закон для Донбасу
У законі про реінтеграцію Донбасу АТО перейменують, але війну Росії не оголошуватимуть. Фото: Reuters

У законі про реінтеграцію Донбасу АТО перейменують, але війну Росії не оголошуватимуть.

Про це заявив народний депутат з фракції "Блок Петра Порошенка" Іван Вінник в ефірі "112.Україна".

"Законопроект вводить нові правові засади застосування Збройних сил України. Йдеться про Антитерористичну операцію - це була гібридна відповідь на гібридні виклики, які нав'язала Російська Федерація. Вона розпочала війну без оголошення війни.

Збройні сили України забезпечуватимуть відновлення суверенітету. Вони не обмежуються маневрами. Заходи, зокрема, передбачають застосування сили. А народ України має право на самооброну.

Чітко прописуємо, що буде із цими територіями після звільнення - почнуть працювати військово-цивільні адміністрації як виконавча гілка влади. Після того будуть проведені вибори, організовані ВЦА та органами місцевого самоврядування.

У перехідних положеннях передбачене право президента тимчасово розпускати органи місцевого самоврядування, якщо вони порушуватимуть Конституцію, знову проводитимуть якісь незаконні референдуми.

Посилюються тимчасові повноваження керівництва Генерального штабу зі звільнення територій", - пояснив він.

Нардеп назвав законопроект "не про реінтеграцію, а деокупацію".

"У преамбулі побачите те, що Україна чітко дотримується Мінських домовленностей. Росія може не мріяти хитати ситуацію, у зв'язку із прийняттям цього законопроекту, що треба скасовувати санкції - ні", - сказав нардеп.

"Окремий абзац визначає агресора, як регулярні війська Російської армії, терористичні формування, спонсоровані РФ. Ми охоплюємо всіх тих осіб, які стріляють в українського військового, вбивають українського громадянина.

АТО буде називатися "безпековими заходами щодо відновлення суверенітету і територіальної цілісності України". Збройні сили застосовані на підставі статутів.

Ми не будемо оголошувати ані війну, ані воєнний стан, як це хотів від нас Путін. Бо це підірвало б економічні можливості України. Будь-яка війна без тилу не можлива. Якби зруйнували економіку у 2014 році, не мали б можливості заправляти танки, платити зарплату військовим і просто програли би цю ситуацію", - заявив Вінник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ворог застосував "Град" - штаб АТО

Росія анексувала Крим у березні 2014-го. Влітку того ж року збройні сили РФ почали брати пряму участь у бойових діях проти Збройних сил України на Донбасі.
Мінські угоди лідери Німеччини, Франції, України та Росії погодили в лютому 2015-го. Документ передбачає відновлення повного контролю України над кордоном і виведення з Донбасу "всіх іноземних військових формувань".

Зараз ви читаєте новину «"Як хоче Путін, не буде" - у Порошенка розповіли про закон для Донбасу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути