середа, 26 травня 2021 12:00

Ахметов, Порошенко, Пінчук, Медведчук не називають себе олігархами, Коломойському - байдуже

Рінат Ахметов, Петро Порошенко, Віктор Пінчук, Віктор Медведчук не називають себе олігархами. А Ігорю Коломойському байдуже, як його називають. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

20 травня президент Володимир Зеленський анонсував законопроєкт, завдяки якому обіцяє зменшити вплив олігархів на державні процеси.

Журналісти звернулися до тих, кого називають олігархами, із запитаннями. Серед яких зокрема: чи вважають себе олігархами? Як ставляться до ініціативи президента визначити на законодавчому рівні статус олігарха?

  Журналісти виокремили шість прізвищ.
Журналісти виокремили шість прізвищ.

Речниця Ахметова заявила, що "головна проблема нашої країни – не окремі особи, а корупція, несправедливі суди, неефективне управління й популізм".

У пресслужбі Ахметова також заявили, що протягом понад 20 років його фінансово-промислова група SCM будує свій бізнес "не на домовленостях із президентами й урядами", а завдяки "системній та ефективній роботі".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ахметов з віллами за мільярди, Коломойський, ОПЗЖ і російські олігархи: кому українці переплачують за електрику

Речниця Пінчука сказала: "Пан Віктор є бізнесменом і філантропом. Він неодноразово заявляв про те, що бізнес має бути відокремлений від політики".

На запитання Коломойський відповів особисто. За його словами, йому все одно, коли його називають словом "олігарх".

"Як би я до цього не ставився, це ні на що повпливати не зможе. Немає значення, ким я себе вважаю. Сьогодні термін "олігарх" я прирівнюю до терміну "ворог народу", бо ті люди теж не вважали себе "ворогами народу", а їх так називали. Ярлик "олігарх" є, і він живе своїм життям, бо ніхто до кінця не розуміє, кого під нього можна класифікувати.

Сьогодні всі вкладають у слово "олігарх" сенс, що це погано, тому нічого хорошого цей термін сьогодні його власнику не може принести", - сказав він.

Ідея визначити поняття "олігарх" на законодавчому рівні, на його думку, є непоганою, адже ​це, можливо, дозволить чіткіше зрозуміти, до кого саме можна застосовувати цей термін.

У пресслужбі п'ятого президента, а нині народного депутата від "Європейської солідарності" Порошенка наголосили, що він є "першим і поки що єдиним українським політиком, який свій бізнес передав в управління всесвітньо відомій компанії з бездоганною репутацією".

Окрім того, речники Порошенка додали, що його бізнес-активи утримують лідерські позиції на ринку "завдяки успішному менеджменту та високоякісній продукції". І жоден з них "не був отриманий шляхом приватизації", "ніколи не мав та не має монопольного статусу на жодному з ринків", "не користувався пільгами з державного бюджету чи доступом до природних ресурсів", "не здійснював і не здійснює тіньового політичного впливу". Відтак Порошенко не може вважатись олігархом.

"Вочевидь, з точки зору Зеленського, олігархами є ті, хто не подобається йому особисто і, безумовно, Порошенко у цьому списку перебуває на першій позиції", - заявила пресслужба Порошенка.

Також заявили, що президент Зеленський користується підтримкою олігархів: "дотується ними", "користується безумовною підтримкою їхніх телеканалів", а у відповідь "обслуговує їхні інтереси".

"Я сам себе не вважаю олігархом. Стосунки з президентом та Офісом президента у мене також відсутні", - заявив підозрюваний у державній зраді нардеп від ОПЗЖ Медведчук.

Пресслужба Дмитра Фірташа відповіді поки що не надала.

Торік у жовтні журналісти повідомляли, що помічника президента Сергія Шефіра вночі таємно возять на Mercedes-Maybach, яким користується охорона Ріната Ахметова, в маєток олігарха.

Статки Ахметова за рік зросли майже втричі - з $2,8 млрд до $7,6 млрд, повідомляли ЗМІ. Олігарх - найбагатший в Україні.

Зараз ви читаєте новину «Ахметов, Порошенко, Пінчук, Медведчук не називають себе олігархами, Коломойському - байдуже». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути