Ексклюзиви
четвер, 13 травня 2021 10:59

Ахметов тримає монополію на залізниці

Для олігарха Ріната Ахметова створили монополію на Укрзалізниці. Про це повідомляє ZN.UA

Компанії з орбіти олігарха за останні п'ять років отримали перемогу в тендерах на понад 7 млрд грн.

Найчастіше вони конкурують одна з одною, а передумови для монопольного становища продукції "Метінвесту" створила сама залізниця, пише керівник проєкту "Zалізниця без корупції" Володимир Даценко.

 

Наприклад, у тендері на закупівлю рейок на 670 млн грн беруть участь лише двоє учасників "Метінвест-СМЦ" і "Сота Україна". Обидва є дилерами "МК "Азовсталь".

"Азовсталь" і "Метінвест-СМЦ" входять до єдиного холдингу "Метінвест", кінцевим бенефіціаром якого є Ахметов.

Інший тендер на 1,5 млрд грн "Метінвест-СМЦ" розігрує з іншим дилером холдингу - "Металоцентри Комерс".

Фірму "Сота Україна" створили 2017 року. І вона почала перемагати в тендерах у перший же місяць після свого заснування, реалізовуючи Укрзалізниці метінвестівський металопрокат.

Офіційним власником компанії записано латвійський "Сота-Онлайн Холдинг". Це ІТ-компанія, яка нічого спільного з металопрокатом не має.

Фірма є класичною віртуальною "прокладкою", через яку переганяють гроші, сказано в публікації. Загалом вона уклала контрактів із залізницею на 1,5 млрд грн. І не перша, хто реалізовує продукцію Ахметова залізничникам.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ахметов, Коломойський, ОПЗЖ і російські олігархи: кому українці переплачують за електрику

До неї прокат "Метінвесту" на УЗ постачала компанія "УТМК". Її зареєстрували у квартирі в Києві, де зареєстровано ще близько 1120 компаній. За рівнем концентрації фірм на квадратний метр квартира дасть фору Нью-Йоркській біржі. Компанію теж пов'язують з Ахметовим.

Довкола тендерів УЗ існує ще низка компаній-дилерів холдингу олігарха.

"МД Груп" зустрічалось у тендерах з "Метінвест-СМЦ" 112 разів, із "Сота Україна" - 41 раз, не виграло жодного тендеру;

"Альфа-Метал-Компані" поставило на УЗ продукції "Метінвесту" на пів мільярда гривень;

"Металоцентри Комерс" - формальний конкурент у тендерах на постачання рейок "Метінвест-СМЦ";

"Фірма Вікант" - формальний конкурент "Метінвест-СМЦ" і "Сота Україна".

Усі ці компанії пропонували продукцію заводів "Метінвест" і злагоджено розігрували між собою сотні тендерів залізниці. За останні п'ять років компанії розіграли понад 900 тендерів на майже 7 млрд грн.

Вагони, які будує УЗ з прокату Ахметова, потім підуть тому ж таки олігарху. Більшу частину парку вагонів УЗ віддає в оренду логістичним компаніям. Однією з них є "Метінвест-Шиппінг".

Ціна річної оренди вагона становила близько 15% його вартості. Тобто УЗ зможе відбити вартість вагонів тільки за сім років оренди. А якщо враховувати поточні витрати на обслуговування і ремонт вагона, то ціна оренди ледве перекриває його реальну собівартість. Таку угоду можна вважати безвідсотковим кредитом для компанії Ахметова.

Також компанії олігарха є головними вантажовідправниками залізничним транспортом в Україні. Понад 40% усіх вантажів, які перевозить УЗ, - руда й вугілля. Найбільшим перевізником руди є "Метінвест" Ахметова і колишнього "регіонала" Вадима Новинського, а найбільший перевізник вугілля - "ДТЕК" того ж Ахметова.

Дорогою він заробить на залізниці втретє, бо УЗ застосовує систему коефіцієнтів за видом вантажу, яку можна назвати "пільгова ставка".

Система тарифікації вантажів передбачає, що перевезення в одному і тому ж вагоні руди й вугілля буде наполовину дешевшим за перевезення, наприклад, лісоматеріалів і сільгосппродукції, і в 2,2 разу дешевше за перевезення готової металопродукції.

Дешеві вагони за пільговою ставкою повезуть вугілля на ДТЕКівські ТЕЦ, які з українців уже візьмуть по повній, з усіма Роттердамами і плюсами, йдеться в публікації.

Статки Ріната Ахметова за рік зросли майже втричі - з $2,8 млрд до $7,6 млрд, повідомляли ЗМІ. Олігарх - найбагатший в Україні.

Зараз ви читаєте новину «Ахметов тримає монополію на залізниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути