Ексклюзиви
пʼятниця, 30 серпня 2024 22:50

Африканське "ЛДНР". Болючий досвід України, який переживають у Сомалі

Африканське "ЛДНР". Болючий досвід України, який переживають у Сомалі
Вояки сомалійських збройних сил, які підтримують лідерів антиурядової опозиції. Фото: eastnews.ua

У Африці назріває нова "гаряча точка", котра здатна розбити всі миротворчі ініціативи США. Кому це вигідно і чому там на устах російсько-українська війна, - розказує Gazeta.ua.

Сомалі, та не пірати

Про сомалійських піратів відомо багатьом, а от про наявність "держави в державі" на широкий загал досі говорилося мало. Країна тривалий час переживала громадянську війну і в результаті розкололася на шість відносно незалежних квазідержав. Лише у 2012 році на Конституційній асамблеї було ухвалено тимчасову Конституцію Сомалі як федерації, відтоді почалося "збирання земель" - незалежні територіальні утворення оформлювали свої відносини із центральним урядом Сомалі (Тимчасовим федеральним урядом). Але 30 березня 2024 року одне з них, Пунтлант, раптом оголосило про незалежність від Тимчасового федерального уряду (ТФУ).

Більш-менш стабільною є ситуація тільки в окремих кварталах столиці

У Сомалі хтось із кимось постійно воює за владу, плюс періодично до процесу активно долучаються польові командири, інтерес і участь виявляють сусідні держави.
Більш-менш стабільною є ситуація тільки в окремих кварталах столиці країни Могадішо, тоді як решта районів прострілюються різними угрупованнями, особливо ісламістами аш-Шабаб (Молодіжний рух моджахедів).

Рік почався зі сварок

Оскільки Сомалі досі наче нагадує дитячий конструктор з кубиків, то одні країни підтримують ТФУ, інші налагоджують стосунки з квазідержавами, що викликає негативну реакцію центрального уряду.

Так, на початку поточного року Ефіопія уклала угоду з невизнаним ТФУ Сомаліленд про оренду земель побережжя. Натомість країна пообіцяла сомалілендцям визнати їхню незалежність від федерального уряду Сомалі. Угода викликала у Могадішо різку реакцію: уряд визнав її посяганням на суверенітет і пообіцяв "блокування всіма необхідними засобами", включаючи висилку близько 10 тисяч ефіопських бійців, котрі перебували на території Сомалі як миротворці проти аш-Шабаб.
Ефіопія, у свою чергу, висловила обурення і пообіцяла "не стояти осторонь", коли інші суб'єкти "дестабілізують ситуацію в регіоні Африканського рогу. Залишалося іншій зацікавленій країні зробити активний крок - і почнеться ескалація.

Хід Єгипту

Такий крок, схоже, зробив цими днями Єгипет: Каїр офіційно направив до Сомалі на підтримку ТФУ загін спецпризначенців, військову техніку і зброю.

Причому формальностей Єгипет дотримався усіх:
• рішення ухвалив у відповідності з Угодою про військову співпрацю, підписану країнами-учасницямим Ліги арабських держав на початку серпня 2024 року,
• діяв на підтвердження намірів приєднатися до нових миротворчих сил Африканського союзу в Сомалі у наступному році та на виконання угоди про військову співпрацю Єгипту й Сомалі, підписану зовсім недавно, 14 серпня 2024 року.

Але є проблема - Ефіопія. Країни конфліктують понад 10 років через наміри Аддіс-Абеби побудувати греблю на річці Ніл. Каїр непокоїться, чи не перекриватиме Ефіопія воду єгиптянам, чи не розігруватиме "водну карту" у зовнішній політиці.

Тому військова допомога Єгипту Тимчасовому федеральному уряду Сомалі є, так би мовити, вибухонебезпечною, бо загони єгиптян опиняться поблизу ефіопських військ. МЗС Ефіопії вже розкритикувало "зовнішніх гравців", з якими уряд Сомалі "вступив у змову", замість того, щоб дестабілізувати регіон.

Сірник і порох

Єгипет останнім часом посилив і просомалійську риторику. Він закликав країни басейну Нілу та Африканського Рогу підписати угоди про військове співробітництво з Сомалі, причому держави відгукнулися на ініціативу, угоди підписано з кількома країнами. Зокрема, з Туреччиною, котра вже висловила бажання охороняти територіальні води цієї країни.

Ефіопія зовсім поряд, що підвищує ризики масштабування збройного конфлікту.

Оскільки нині Єгипет надавав конкретну військову допомогу Сомалі вперше за 40 років, наміри у нього серйозні. "У Єгипті у вас є друзі та брати, на яких ви можете покластися. Єгипет не дозволить нікому погрожувати Сомалі чи ставити під загрозу його безпеку", - заявив президент Абдель Фаттах Ель-Сісі своєму сомалійському колезі Хасану Шейху Мохамуду під час візиту того до Каїру у серпні 2024 року.
Ефіопія зовсім поряд, що підвищує ризики масштабування збройного конфлікту. Власне, на це і натякає зовнішньополітичне відомство країни. Уряд Сомаліленду, на відміну від Ефіопії, міг дозволити собі різкіші вислови - що і зробив. "Сомаліленд…вбачає загрозу для свого існування через єгипетську військову присутність і обіцяє застосувати заходи", - сказано у заяві уряду Сомаліленду. З огляду на те, що Сомалі уклала з Ефіопією Меморандум про взаєморозуміння терміном на 50 років, ризик нової війни у регіоні зростає.

"Ми, як і інші сусідні країни, беремо на себе зобов'язання категорично відвертати будь-яку іноземну присутність в регіоні, яке може поставити під загрозу стабільність і безпеку нашого народу…Закликаємо світове співтовариство терміново засудити цей потенційно небезпечний крок Єгипту", - не стримується Сомаліленд.

Чи перехоплять?

Неофіційно сомалійські дипломати повідомляють західним ЗМІ, що занепокоєні перспективою нової війни. Ризики усвідомлюють інші держави - та ж Туреччина, котра провела кілька раундів перемовин між Ефіопією і Сомалі по Сомаліленду і має намір вивести сторони напруги на угоду у вересні 2024 року.

Утім, незалежні аналітики схиляються до версії про проксі-конфлікт. "Загроза прямої війни із застосування вогнепальної зброї невелика, - переконанний аналітик дослідницького центру Sahan Research Рашид Абді. - Вірогідним є проксі-конфлікт".
Фактично війна спалахне за вихід Ефіопії до моря, якого вона, у разі підпорядкування Сомаліленду федеральному уряду в Могадішо, втрачає угоду з Сомалілендом про аренду на півсотні років прибережних земель. Тоді доведеться домовлятися по-новому із Сомалі, а це інші ставки, зовсім інше ставлення.
Тому єгипетські військові, котрі вже прибули до Сомалі, стабілізують регіон, переконаний стратегічний експерт, генерал-майор Самір Фараг. За його словами, Єгипет таким чином б'є відразу по трьох цілях: допомозі у боротьбі з аш-Шараб, підтримці територіальної цілісності Сомалі, безпеці Суецького каналу (від Баб-ель-Мандербської протоки). Оскільки це місія, а не військові бази Єгипту на території Сомалі, в Ефіопії не буде законних цілей для ураження, якщо, звісно, країна не зважиться порушувати міжнародне право, наголосив він.

Ланцюжки постачань і Сектор Гази

Нова точка напруги на Африканському континенті значно ускладнить врегулювання арабо-ізраїльському конфлікту та війни Росії в Україні. По-перше, Білий дім має амбітну мету виробити універсальний алгоритм і навіть частина країн Глобального Півдня вбачають у США державу, якій це до снаги. Якщо спалахне Сомалі як проксі конфлікту між Єгиптом та Ефіопією, імідж вправних миротворців може поблякнути. У свою чергу, це ускладнить переговори не лише між ХАМАС і Беньяміном Нетаньяху, а й між США та Китаєм щодо Ізраїлю-Палестини та Росії-України.

ситуація у Сомалі знову активізує дискусію щодо невизнаних держав, якими є не лише "ЛДНР" на території України

По-друге, порушуються ланцюжки постачань, про збереження яких офіційно так дбає Пекін. Китай формально підтримує Єгипет, у тому числі, щодо стабілізації ситуації в регіоні. Отже, у Китаю є свої інтереси в Африці, а контроль над частиною Суецького каналу - розкішний приз з огляду на геополітичну напругу. До слова, Сі Цзіньпін останнім часом постійно наголошує на необхідності державам працювати разом і зберігати ланцюжки постачань.

Нарешті, ситуація у Сомалі знову активізує дискусію щодо невизнаних держав, якими є не лише "ЛДНР" на території України, але й чимало інших. Зокрема, Турецька республіка Північний Кіпр, Палестина (частково визнана), Китайська республіка Тайвань, Республіка Абхазія. Республіка Південна Осетія, Косово, Придністровська Молдавська республіка, Сахарська арабська демократична республіка, Вільна держава (штати Джамму і Кашмір в Індії).
Спільне у цих держав одне: вони контролюються іншими країнами, нерідко кількома одночасно, і потенційно є більш ризикові для військових конфліктів. На сьогодні зрозуміло, що універсального алгоритму запобігти появі квазідержав не існує, а врегулювання кожного конфлікту окремо не впливає на загальну картину і зовсім не гарантує, що бойові дії там не спалахнуть знову, причому швидко.

Зараз ви читаєте новину «Африканське "ЛДНР". Болючий досвід України, який переживають у Сомалі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути