четвер, 29 листопада 2012 09:00

Адвокат: Відсутність верховенства права в Україні є наслідком централізації влади

Адвокат: Відсутність верховенства права в Україні є наслідком централізації влади
Микола Сірий. Фото: www.radiosvoboda.org

Аби повернути в Україну верховенство права, необхідно відродити принцип розподілу влади.

Про це в ефірі 5 каналу сказав адвокат Микола Сірий, коментуючи результати рейтингу Індексу верховенства права, за яким Україна посіла 87-ме місце з 97 країн світу.

"Порядок влаштовується і вираховується у праві за рахунок двох інструментів — інструментів законів та інструменти верховенства права. Якщо не працюють закони, тоді потрібно виходити з тих конфліктів, які виникають у цьому випадку. І саме інструменти верховенства права і дають дорогу, можливість виходити з тих конфліктних ситуацій", - пояснив він.

Сірий наголосив: "Наприклад, діє певна конституційна норма, а парламент приймає закон, який їй не відповідає. Виникає конфліктна ситуація. І саме інструменти верховенства права і можуть це вирішити, якщо є на те воля і правильно працює судова система".

Ключовим завданням, яке треба виконати найближчим часом в Україні, на думку адвоката, полягає в тому, що треба відродити принцип розподілу влади.

"Відбулася повна централізація влада, певна дуже вузька група осіб має повний контроль над всіма інститутами держави і тим самим блокується функціювання і держави в цілому, і юридичних інститутів. Найперше, що потрібно — відродити, привести у відповідність до Конституції, принцип розподілу права. У першу чергу, через тиск суспільства", - підкреслив він.

Сірий додав: "Нам перш за все треба привести в порядок рівень законності. Чи можна сказати, що в Україні взагалі не діють закони? Ні, досить багато законів діє. Але індикатор — де закон діє, а де не діє, у тому, що закон у нас не діє там, де концентруються соціальні напруження. Там де є питання влади і питання власності - закони відключаються, там діє пряме ручне управління. В усіх інших питаннях при докладанні зусиль можна досягти законності".

 

Зараз ви читаєте новину «Адвокат: Відсутність верховенства права в Україні є наслідком централізації влади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути