Ексклюзиви
вівторок, 10 квітня 2018 08:12

Яценюк вчасно не зрозумів, що Порошенко хотів бути монополістом у владі
5

Два роки тому, 10 квітня 2016 року, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк подав у відставку. Рішення підтримала Верховна Рада. Був на посаді 777 днів.

"Бачу свої завдання ширше, ніж повноваження керівника уряду: нове виборче законодавство, конституційна реформа, судова реформа, коаліційний контроль за курсом нового уряду, міжнародна підтримка України та її членство у ЄС та НАТО. За два роки ми позбулися номенклатурної нерівності, зберегли українську економіку від дефолту, розпочали масштабні структурні зміни і зробили все для незворотності європейського вибору. Попри війну створили умови для економічного відновлення", - сказав Яценюк у відео-зверненні до українців напередодні відставки.

Експерти розповіли Gazeta.ua, за яких умов Арсеній Яценюк може повернутися на "політичний олімп" країни.

Вадим Карасьов, політолог:

"Арсеній Яценюк ні за яких умов не зможе повернутись на політичну арену. Його рейтинг надзвичайно низький, в районі статистичної похибки. Навряд чи переможець президентських виборів призначить його прем'єром. У "Народного фронту" немає шансів отримати місце у майбутній Верховній Раді. Час Яценюка пройшов. Він почав політичну кар'єру у молодому віці. У тридцять років вже був політичною елітою країни. Займав високі посади близько 10 років. Але люди більше не довіряють Яценюку та "Народному фронту".

На такі низькі показники вплинуло падіння економіки, хоча відповідальність особисто екс-прем'єра тут маленька. Сильно вплинула війна на Донбасі. Були невдалі кроки із будівництвом стіни на кордоні з Росією. Її так і не добудували, але гроші розкрали. Люди очікували багато після Майдану. І чекали реалізації цих бажань від уряду. Виявилось, що більшість сподівань не здійснилась. Звідси і недовіра до екс-премꞌєра".

Автор: ipress.ua
  Верховна Рада призначила Володимира Гройсмана (зліва) спікером парламенту, а Арсенія Яценюка (справа) - головою уряду. Петро Порошенко (по середині) вітає обранців.
Верховна Рада призначила Володимира Гройсмана (зліва) спікером парламенту, а Арсенія Яценюка (справа) - головою уряду. Петро Порошенко (по середині) вітає обранців.

Віктор Небоженко, політолог:

"Президент Порошенко у 2014-му поставив умови, що монополіст у владі має бути один. І це "Блок Петра Порошенка", а не "Народний фронт". Велика пропагандистська машина втопила Яценюка. По-суті, його рейтинги знизили ворожі стосунки з партнерами по владі. У свій час Яценюк у це не вірив. Порошенко думав, що 20% екс-прем'єра перейдуть до нього. А вони просто стали невизначеними виборцями. Загубили усі — і президент, і Арсеній Яценюк, і населення, яке не знає на кого робити ставку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Вивісили російський прапор" - бойовики захопили обласну адміністрацію в Донецьку

Перша необхідна умова для повернення Яценюка — це зникнення Петра Порошенка через важку хворобу, втечу, програні президентські вибори. Тоді з'явиться шанс вийти з підпілля. Поки Порошенко на політичній арені, екс-прем'єр не зможе зробити жодного кроку. Друга умова - якщо після виборів країна повернеться до парламентаризму. Тоді Яценюк зможе вдруге претендувати на прем'єрство. Третій варіант — якщо він стане справжнім ворогом Путіна. Це одразу б підняло його рейтинги. Має вставати кожного ранку і питати у себе: "Що я можу зробити, щоби зіпсувати життя Путіну?"

Автор: iPress.ua
  Арсеній Яценюк на сцені Євромайдану говорить знамениту фразу "Якщо куля в лоб, то куля в лоб", коли ставить ультиматум Віктору Януковичу припинити за добу силові дії у Києві.
Арсеній Яценюк на сцені Євромайдану говорить знамениту фразу "Якщо куля в лоб, то куля в лоб", коли ставить ультиматум Віктору Януковичу припинити за добу силові дії у Києві.

Володимир Фесенко, політолог:

"У Яценюка є шанс повернутись. По-перше, він молода людина. Розквіт українського політика починається з 35 до 55 років. Останній склад Верховної Ради навіть помолодшав. А в президенти можна і пізніше 55-ти. Інша річ — рейтинги. Під час прем'єрства він їх втратив і відновити не зміг. Але ще має час.

Хороший сценарій для екс-прем'єра, якщо його партія опиниться в опозиції. Особисті рейтинги завжди можуть впасти, а потім за рахунок опозиційної діяльності відновитись.

Автор: BBC
  Арсеній Яценюк у день своєї відставки.
Арсеній Яценюк у день своєї відставки.

Є інший сценарій. Можна на певний час відійти від політики. Саме так в 2010 році повертався Тігіпко. Отримав третє місце на президентських виборах. Після Помаранчевої революції 2004-го Тимошенко з "газової принцеси" перетворилась на революціонерку. А після перемоги революції — стала прем'єркою. Більш показовий приклад — Петро Порошенко. Він повернувся після Майдану у 2014-му. І одразу виграв президентські вибори. Головне не зробити фальстарт. Зараз зберігається критичне ставлення до Яценюка, він може зіпсувати собі політичну кар'єру. Треба вибрати правильний момент".

Автор: 112.ua
  Нардеп фракції "Блок Петра Порошенка" Олег Барна  дарує вже екс-прем'єру квіти та намагається винести його з зали засідань.
Нардеп фракції "Блок Петра Порошенка" Олег Барна дарує вже екс-прем'єру квіти та намагається винести його з зали засідань.

Сергій Таран, політолог:

"Яценюк зробив багато непопулярних рішень. Зокрема, щодо тарифної політики. Вони вбили його рейтинги. Але він залишається політиком, який має свою підтримку і партію. В українській політиці люди дуже часто роблять паузу, а потім успішно повертаються. Низький рейтинг сьогодні не означає низький рейтинг завтра. І це не вирок на майбутнє Яценюка. Зараз потрібно працювати над своєю політичною силою, щоб вони мали шанс потрапити у Верховну Раду і створити окрему фракцію".

Автор: rian.com.ua
  За словами олігарха-втікача Онищенка, Петро Порошенко (зліва) замовив "політичне вбивство" Арсенія Яценюка (справа).
За словами олігарха-втікача Онищенка, Петро Порошенко (зліва) замовив "політичне вбивство" Арсенія Яценюка (справа).

27 лютого 2014 року Верховна Рада призначила Арсенія Яценюка прем'єр-міністром України. Вдруге очолив уряд після парламентських виборів у листопаді 2014-го. Петро Порошенко підтримав його кандидатуру на цю посаду.

2 грудня 2016 року у британській газеті The Independent з'явилось інтерв'ю втікача-олігарха і колишнього нардепа Олександра Онищенко. Стверджує, що Петро Порошенко попросив його організувати і профінансувати наклепницьку кампанію проти Арсенія Яценюка. Ця акція тривала 10 місяців та коштувала приблизно $ 3 млн на місяць. Рейтинг екс-прем'єра впав з 30% до 1%.

Зараз ви читаєте новину «Яценюк вчасно не зрозумів, що Порошенко хотів бути монополістом у владі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути