четвер, 27 січня 2011 11:39

Яценюк вимагає відкрити українські школи в Росії

Яценюк вимагає відкрити українські школи в Росії

Лідер політичної партії "Фронт змін", народний депутат України Арсеній Яценюк вимагає заборонити ліквідацію шкіл з державною мовою навчання в Україні та відкрити україномовні навчальні заклади в Росії.

Як повідомила прес-служба "Фронту змін", відповідний законопроект "Про внесення змін до статті 11 Закону України "Про загальну середню освіту" (№8015) він зареєстрував у Верховній Раді.

Зокрема, Яценюк пропонує доповнити частину шосту статті 11 закону "Про загальну середню освіту" такими абзацами: "Реорганізація і ліквідація (закриття) державних та комунальних загальноосвітніх навчальних закладів з державною мовою навчання (україномовних шкіл) забороняється".

Політик підкреслив, що за нинішньої влади, яка контролює всіх чиновників, у тому числі в сфері освіти, ситуація з вивченням української мови в країні дедалі погіршується. За його словами, у школах скорочується кількість українських класів, а деякі україномовні школи опинилися під загрозою закриття.

Крім того, лідер "Фронту змін" нагадав, що 10 мільйонів українців живуть у Росії.

"Проте в цій країні очевидно бракує державних культурних, освітніх та інформаційних закладів для задоволення соціально-культурних потреб української меншини. Зокрема, на всю Росію немає жодної україномовної школи, українська мова та деякі українознавчі предмети вивчаються у базовому шкільному плані в декількох школах Москви, Томська, Самари та Республіки Башкортостан", - уточнив парламентарій.

Водночас він додав, що Конституція Російської Федерації гарантує кожному право на користування рідною мовою, на вільний вибір мови спілкування, виховання, вчення і творчості.

Як результат, Яценюк вимагає, аби український уряд забезпечив відкриття шкіл з українською мовою навчання і закладів з вивченням української мови для задоволення освітніх потреб українців, які проживають у Росії.

Зараз ви читаєте новину «Яценюк вимагає відкрити українські школи в Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути