пʼятниця, 28 серпня 2009 13:02

Яценюк: При бажанні можна спокійно жити і за діючою Конституцією

Яценюк: При бажанні можна спокійно жити і за діючою Конституцією

Лідер громадської організації "Фронт змін" Арсеній Яценюк переконаний, що влада не повинна персоналізуватися, а законодавство, і Конституція зокрема, не повинні підстроюватися під ситуацію.

У інтерв"ю газеті "День", коментуючи останні конституційні ініціативи президента України, Яценюк відзначив, що президент України Віктор Ющенко запропонував свій варіант Конституції, прем"єр-міністр України Юлія Тимошенко, лідер Партії регіонів Віктор Янукович - свої.

"І кожен з цих трьох політиків чомусь вважає, що може виступати від імені нації. Особисто я так не вважаю. Саме тому я і запропонував референдум, який забороняє вносити зміни до Конституції без волі українського народу", - підкреслив він.

Проблема українського конституціоналізму, за його словами, полягає в тому, що яку Конституцію діюча політична еліта не написала б, її ніхто не виконуватиме. "Відбувається персоналізація. Кожен хоче побачити в Конституції себе особисто. Тимошенко з Януковичем намагалися недавно зробити лише одне - і себе особисто вписати в Конституцію, і 450 депутатів, які повинні були проголосувати за цю конституційну змову", - відзначив лідер "Фронту змін".

Яценюк виклав своє бачення змін в Конституцію. За його словами, Основний закон може мінятися виключно через референдум, оскільки сьогодні Верховна Рада не відображає волю українського народу.

"Джерелом влади у нас є тільки народ, а парламент, умовно кажучи, посередник. Але Верховна Рада цієї функції зараз не виконує. Парламент виконує функцію змісту декількох кланів, які називаються фракціями. Немає політичної системи, немає політичної еліти, немає політичних партій! Чи може парламент при такому стані речей брати на себе конституційну відповідальність? Не може", - сказав він.

Яценюк переконаний, що спочатку треба навчитися виконувати діючу Конституцію. Крім того, потрібно сформувати політичну систему і реальний парламент. "Немає сенсу міняти саму Конституцію. При бажанні можна спокійно жити і за діючою Конституцією. Для цього необхідно прийняти низку так званих конституційних законів, які приймаються простою більшістю, - 226 голосів - і заповнюють пропуски діючого Основного Закону", - відзначив він.

"Проте ключовий момент в наступному - базисом в управлінні державою є відсутність персоналізації. Виконувати діючу Конституцію і закони і не підлаштовувати Конституцію під ситуацію (а саме це хочуть зараз зробити) - це основний принцип", - підсумував Яценюк, повідомляє Інтерфакс.

Зараз ви читаєте новину «Яценюк: При бажанні можна спокійно жити і за діючою Конституцією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

24

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути