субота, 15 березня 2008 11:16

Яценюк не хоче платити за газ стільки ж, скільки пенсіонери

Спікер Верховної Ради Арсеній Яценюк виступає за поновлення державної монополії в нафтогазовому секторі України.

Про це він заявив в ефірі телеканала "Інтер" у п"ятницю ввечері.

Яценюк відзначив, що в 2005-2006 роках на посаді міністра економіки України не підписав постанову уряду про створення спільного підприємства по постачанню газу в Україну.

"Давайте подивимося, що сьогодні в Україні відбувається - Україна володіє "Нафтагазом"? Так, володіє. Україна володіє "Укрнафтой"? Так, володіє. Україна володіє компанією "Надра України? Так, володіє", - сказав він.

"А тепер друге питання - чи керує Україна цими компаніями. Ні, вона ними не керує", - підкреслив спікер.

За словами Яценюка, "на превеликий жаль, компаніями керує певна групка менеджерів, що намагаються зробити залежною цілу держава від того, як вони спали в і прокинулися зранку".

"Таким чином, поновлення державної монополії в цілому в нафтогазовому секторі я вважаю, ключовим елементом у державній енергетичній політиці", - сказав він.

Яценюк також висловився за необхідність завершення інвентаризації всіх газових мереж і створення єдиної транспортної мережі і передачі їх у керування "Нафтогазу".

"Україна зобов"язана відновити власну транзитну монополію", - підкреслив Яценюк.

Спікер також зазначив, що така політика дозволить "державі мати незалежну енергетичну політику".

Він також сказав, що Україна "ні в якому разі не повинна висіти на гачку по ціноутворенню"(на газ і нафту). При цьому Яценюк зазначив, що не розуміє ситуації, коли він, як народний депутат і голова Верховної Ради, платить за газ і електроенергію стільки, скільки і пенсіонер, при цьому одержуючи доходи "у сотні разів більше" пенсіонера".

"Це неправильно", - сказав він, додавши, що така ситуація має бути змінена.

"Багаті мають платити по повній котушці, а люди, у яких немає можливості сьогодні заплатити по тим або іншим тарифам повинні використовувати інструмент пільг і субсидій", - заявив Яценюк.

При цьому він назвав "перемогою цього року" домовленості між Україною і Росією про ціну в 179,5 доларів за 1 тис. кубометрів газу.

"Я розумію, що ця перемога не вічна", - сказав він, відзначивши, що глава "Газпрому" Олексій Міллер заявив, про те, що ціни на газ для країн Євросоюзу будуть дорівнювати 400 доларів за 1 тис. кубометрів газу, повідомляє Українська правда.

Зараз ви читаєте новину «Яценюк не хоче платити за газ стільки ж, скільки пенсіонери». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути