четвер, 05 червня 2014 16:56

Яценюк істотно завищив обсяг втрат газу в анексованому Криму – експерт

Яценюк істотно завищив обсяг втрат газу в анексованому Криму – експерт

Озвучений Прем'єр-міністром України Арсенієм Яценюком обсяг вилучених у України внаслідок анексії Криму обсягів природного газу суттєво завищений. Таку думку висловив екс-заступник голови правління ПАТ"Укргазвидобування" Олексій Тамразов.

За його словами, названа головою уряду цифра в 2,2 млрд. куб. м газу не підкріплена документально, а озвучення такої позиції несе для України серйозні ризики втрати потенційного партнера в політичній площині.

 "Озвучена цифра – фікція. "Чорноморнафтогаз" на весь 2014 рік запланував видобуток в обсязі не більше 2 млрд кубів газу. Частина видобутого газу була поставлена ​​в ГТС України ще в першому кварталі. Лише у другому кварталі почався несанкціонований відбір газу, який на поточний момент навряд чи перевищив 250 млн кубів. Судитися за такі обсяги смішно, особливо з урахуванням мільярдних боргів самого "Нафтогазу", - уточнив О. Тамразов.

Експерт додав, що недоотриманий в 2014 році газ від "Чорноморнафтогазу" доведеться компенсувати за рахунок імпортних поставок. "Це додатковий мільярд доларів із бюджету. Але це копійки на тлі комплексних фактичних збитків. Набагато логічнішим було б домагатися в міжнародному арбітражі не так компенсації з газовидобутку на чорноморському шельфі, як відшкодування сумарного збитку, нанесеного економіці країни внаслідок анексії Криму", -констатував О. Тамразов.

 Нагадаємо, за даними Міністерства екології та природних ресурсів, ринкова вартість газодобувних підприємств на півострові становить 126,88 млрд. грн. За підрахунками Міністерства юстиції, втрачена вигода від промислового освоєння чорноморської акваторії та експлуатації індустріальних об'єктів півострова, в тому числі Феодосійського та Євпаторійського морських терміналів, склала близько 1 трлн грн.

Зараз ви читаєте новину «Яценюк істотно завищив обсяг втрат газу в анексованому Криму – експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути