субота, 12 червня 2010 15:20

Яценюк хоче активної кооперації з НАТО

Яценюк хоче активної кооперації з НАТО

Проголошення України позаблоковою державою вважаю політичним успіхом наших російських партнерів.

Про це заявив народний депутат Арсеній Яценюк на круглому столі, присвяченому питанням безпеки.

"За останні 10 років Росія досягла великих результатів у зупинці розширення НАТО. І прийняття цього рішення українськими політиками є фінальною точкою розширення НАТО. На моє переконання Північноатлантичний альянс не є військовим блоком. Це організація, яка піднялася на декілька сходинок вище інших у питанні вирішення глобальних проблем і криз. Для мене декларація позаблокового статусу України урядом і президентом є дещо дивною", - сказав Яценюк.

Він заявив, що позаблоковий статус немає ніякого відношення до Альянсу, тому що НАТО не є блоком. Але прийняті урядом рішення де факто є зупинкою України в частині членства в НАТО.

"Позаблокова країна має фінансувати свій оборонний бюджет 4% від ВВП. Ми в кращому випадку фінансуємо 1%. І це стосується тільки мілітарного аспекту. А що робити з комплексом загроз, які постали перед людством, зокрема перед Україною. Чи в стані ми їх подолати? Якщо сьогодні не стоїть питання членства України в НАТО, то це не означає, що не повинно стояти питання про активну кооперацію країни з Альянсом. Мова йде і про реформу в українських збройних силах, так і про перехід на контрактну армію, і про покращення стану боєздатності українських збройних сил", - наголосив депутат.

На його думку, позаблоковість спричинить формування країни як "сірої" чи буферної зони між Росією і Європою.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Яценюк хоче активної кооперації з НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути