понеділок, 17 травня 2021 14:55

Я живий і скоро повернуся - зниклий суддя Чаус обіцяє дати свідчення

Я живий і скоро повернуся - зниклий суддя Чаус обіцяє дати свідчення
Зниклий суддя Микола Чаус записав відеозвернення з обіцянкою скорого повернення. Фото: скрін з відео

Суддя Микола Чаус записав відео, у якому вибачився перед дружиною, а також повідомив, що його друзі допомогли йому зникнути й запобігли потраплянню в тюрму. А найближчим часом він повернеться в Україну й дасть резонансні свідчення НАБУ і ДБР.

Відеозвернення з'явилося 16 травня в спеціально створеному Telegram-каналі @chausua.

Суддя вільно сидить в офісному кріслі на тлі сірої стіни та, вочевидь, читає заздалегідь підготовлений текст.

"Я живий-здоровий, і все в мене гаразд. На цей момент я перебуваю в повній безпеці й добре почуваюся. Крім того, усі мої кінцівки на місці, і щелепа без видимих пошкоджень. Зараз не можу повідомити про місце свого перебування, але змушений сказати про себе, бо багато хто намагається спекулювати на моєму нібито викраденні, кому це вигідно", - говорить Чаус на відео.

Окремо Чаус звернувся до дружини з вибаченнями.

"Світлано, пробач мені за те, що тобі й нашим дітям довелося пережити. Але так треба було зробити. Найближчим часом, обіцяю, усе налагодиться. А ті, хто повинен у наших бідах, понесуть заслужене покарання", - сказав зниклий суддя.

Та заявив, що викрадення справді було, але 2016 року. І відтоді його, залякуючи розправою, змушували перебувати в Молдові. Зараз, за словами Чауса, він збирається повернутися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чауса за вказівкою ОПУ найближчими днями затримають на кордоні, вдаючи, що жодного вивезення в Україну не було - Ар'єв

"Люди, які причетні до цього, боялися й бояться, що я повернуся й почну говорити. Але дякую моїм друзям, які допомогли мені уникнути тюрми й смерті. Найближчим часом я планую з'явитися в Україні й дати відповіді на всі питання, які цікавлять українську громадськість, НАБУ і ДБР", - сказав Чаус.

Нагадаємо, 9 серпня 2016 року суддю Миколу Чауса затримали працівниками НАБУ за одержання хабаря в розмірі $150 тис. Одразу після цього суддя пішов у відпустку, в якій був із 10 серпня до 1 вересня 2016-го. 6 вересня Верховна Рада дала згоду на арешт судді. Однак до цього часу суддя залишив територію України та 12 вересня 2016 року його оголосили в розшук. У березні 2017-го Миколу Чауса затримали на території Молдови, де він перебуває до сьогодні. У липні 2017 року у Вищу раду правосуддя надійшла скарга Нелі Ластівки на систематичну відсутність Миколи Чауса на роботі, після чого 2 серпня щодо судді відкрили дисциплінарну справу.

4 жовтня 2017-го Третя Дисциплінарна палата Ради правосуддя відсторонила Миколу Чауса від здійснення правосуддя й рекомендувала його звільнити. 6 жовтня стало відомо, що Молдова відмовила Миколі Чаусу в політичному притулку. Зараз у Кишиневі розглядається справа про екстрадицію Миколи Чауса в Україну.

4 квітня 2021 року столо відомо, що в Молдові невідомі викрали Чауса. Наступного дня в МВС Молдови повідомили, що українського суддю Миколу Чауcа, який перебував у Кишиневі, викрали іноземні громадяни. Вони вже залишили Молдову, перейшовши молдавсько-український кордон.

Зараз ви читаєте новину «Я живий і скоро повернуся - зниклий суддя Чаус обіцяє дати свідчення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути