Ексклюзиви
середа, 23 червня 2021 21:40

Я приймала вогонь на себе за всю Європу й Україну – Грібаускайте у Києві

 

Маленькі народи можуть говорити голосніше й агресивніше, бо за ними стоять лише вони самі. Про це розповіла президентка Литви у 2009 – 2019 роках Даля Грібаускайте на Книжковому Арсеналі у Києві.

23 червня відбулася презентація перекладу на українську мову книги "Велика президентка маленької країни. Історія Далі Грибаускайте" Дайви Ульбінайте, литовської журналістки і колишньої прессекретарки лідерки Литви.

"Є відповідальність малих і великих країн і країн, які впливають на геополітичні процеси. Наприклад, зустріч і запрошення Байдена поговорити з Путіним. Є питання, які потрібно вирішувати разом. Однак були дуже зрозуміло визначені червоні лінії. Після саміту одразу і США, і Європа ввели нові санкції проти Росії. Ці країни відповідальні за глобальні процеси, й ігнорувати цього не можна. Ми, менші країни, можемо дозволити собі говорити більш відкрито, бо в нас інші інтереси. У нас нема ноші геополітичної відповідальності, – пояснює Грібаускайте.

За її словами, коли Росія влаштувала війну в 2014 році, перше почуття було кинутись на допомогу Україні.

"Литва – перша країна, яка запропонувала Україні амуніцію. На Заході на мене такими очима дивилися, – каже Даля Грібаускайте. – Захист України був захистом Литви і всієї Європи. Я усвідомлено йшла і приймала вогонь на себе за всю Європу й Україну. Можна спокійно жити красиво з реверансами, або приймати вогонь на себе."

"У мене є найдорожчий подарунок удома від ветеранів російсько-української війни – каска з фронту, розфарбована квітами," – додає колишня президентка Литви.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нова книжка Жадана й заборонений білоруський рок - розповідаємо про 10 найцікавіших подій Книжкового арсеналу

23 червня стартував 10-ий Книжковий Арсенал. Фестиваль триватиме до 27 червня у столичному Мистецькому Арсеналі.

Зараз ви читаєте новину «Я приймала вогонь на себе за всю Європу й Україну – Грібаускайте у Києві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути