четвер, 25 жовтня 2007 14:40

"Я лише двічі був на екскурсії в селі"

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  На тумбочці позаду столу Давида Жванії стоять фотографії: його з дружиною та доньки
На тумбочці позаду столу Давида Жванії стоять фотографії: його з дружиною та доньки

Ще кілька місяців тому приймальня одного з лідерів та спонсора "Народної самооборони" Давида Жванії, 40 років, була розташована біля Андріївського узвозу в Києві. Після пожежі, що сталася в травні цього року, він винаймає квартиру в будинку на вул. Володимирській, біля Оперного театру.

Жванія запізнюється на півгодини. Тим часом його прес-секретар Олена пропонує чай і каву. Розповідає, що Давид Важаєвич знає кілька мов. Нині вивчає українську.

Приходить Жванія. Йде до себе в кабінет. Виходить із косметичкою.

— Сейчас. Я себя приведу в порядок, — прямує до туалету.

Кабінет Жванії просторий, у світлих тонах. На робочому столі — дві пачки "Мальборо". Це 100-міліметрові сигарети, що не продаються в Україні.

На тумбочці позаду столу — фотографія доньки та його фото з дружиною. Кілька статуеток. У стіні — великий акваріум.

Запитую, якою мовою йому зручніше говорити — українською чи російською.

— Мені все одно, — каже політик.

Зрештою, спілкуємося українською.Часто він зупиняється, підбирає слова. Часом переходить на російську.

Нещодавно на одному з телеканалів вас назвали претендентом на посаду генпрокурора...

Жванія довго сміється:

— Усі шукають сенсацію. Не розумію, звідки такі чутки. Навіть натяку не було. У мене немає юридичної освіти, я жодного дня не працював у Генпрокуратурі. Не піду туди, де неефективний.

Ви б хотіли вдруге очолити Міністерство з надзвичайних ситуацій?

— Його, як такого, не існує. Це міністерство напханих проблем і безглуздя. І очолити таке я ніколи не погоджуся. Із радістю піду на посаду не глави МНС, а в той сектор міністерства, який треба реформувати. Бо я висококваліфікований менеджер. Вивчив майже всі напрямки виконавчої влади. Можу бути як міністром освіти, так і міністром із питань палива й енергетики. Я спеціаліст широкого профілю, — жартує Жванія і закладає ногу на ногу. — Та моє слабке місце — сільське господарство. Я, міський житель, лише двічі був на екскурсії в селі. І душа в мене до цього не лежить. В усіх інших секторах можу бути ефективним.

Чи зможете ви знову працювати в уряді Юлії Тимошенко, з якою у вас були не надто приязні стосунки 2005 року?

— Якщо ми працюватимемо в команді, то я із задоволенням піду у виконавчу владу. Це моє. Думаю, тоді зможу знайти компроміс із Тимошенко. Ми з нею завжди могли порозумітися.

Наскільки важким вибором для вас буде голосування за Тимошенко-прем"єра?

— Для мене це взагалі не буде якимось компромісом. У нас є затверджені правила гри, і треба їх дотримуватися. Формувати в рамках угоди між БЮТом і "Нашою Україною—Народною самообороною" уряд. Тому альтернативи щодо голосування за кандидатуру прем"єр-міністра для мене не існує.

На початку роботи нової Верховної Ради НУ-НС та БЮТ домовилися голосувати за пакет законопроектів одночасно. Що думаєте про це?

— Сьогодні є команда, що задекларувала свою програму. Тому жодних додаткових законопроектів не треба. Це була ініціатива Секретаріату президента. Як і належить за регламентом, спочатку ми проголосуємо за обрання спікера, потім — прем"єра.

Жванія бере цигарку й закурює:

— Водночас регламент не дозволяє пакетного голосування змішаних законопроектів, які потребують від 226 до 300 голосів. Тому плани щодо нього є більше піар-акцією та перетягуванням канату. Це нереально.

Для чого ж це робиться?

— Я цього не роблю.

Чи існує ймовірність створення коаліції НУ-НС та Партії регіонів?

— Ні. Бо ми не маємо права порушувати обіцянки, які давали до цього.

А якщо "Наша Україна" погодиться створити "широку коаліцію"?

— Тоді "Народна самооборона" піде в опозицію.

Із Тимошенко?

— Ми самі маємо приймати рішення, де нам бути. Наша політична сила — самостійна, тому розберемося, чи стоятимемо самі, чи з Юлією Володимирівною. Та ніколи не погодимося на коаліцію з Партією регіонів.

Луценко попрацює в МВС, а потім зможе поборотися за посаду мера Києва

Кажуть, що В"ячеслав Кириленко — не стовідсотковий кандидат від НУ-НС на посаду голови Верховної Ради. Хто ще може бути претендентом?

— Є політрада партії, блоку. Є фракція. І на всіх цих рівнях було прийнято рішення, що Кириленко буде єдиним кандидатом. І все.

Чим можна спокусити для участі в коаліції Володимира Литвина?

— Йому вже було запропоновано все можливе. Та ми розглядаємо можливість приєднання Литвина, коли буде сформована коаліція між НУ-НС та БЮТом. Якщо він долучиться, то має взяти програму, прочитати її уважно та сказати, із чим погоджується, а з чим — ні. Він має запропонувати сектор відповідальності, який готовий очолити. Ми сприятимемо тому, щоб Блок Литвина був у нашій коаліції.

Що ж йому залишиться, якщо ви поділили все навпіл із БЮТом?

— Я не зовсім погоджуюсь із тим протокольним поділом портфелів, який відбувся. Поки що він має консультативний характер. Після створення парламентської більшості буде точніший поділ. Логічно, щоб відповідальність теж ділити навпіл. Якщо НУ-НС відповідатиме за гуманітарний та силовий блок, а БЮТ за економічний — це не буде працювати. Треба, щоб і ті, й інші відповідали за все. Ось це нормальний підхід.

Чи у самому блоці НУ-НС визначилися вже з посадами для "Нашої України", "Народної самооборони" та "Української правиці"?

— Ні. Глибокої дискусії по персоналіях не було. Бо посади можуть ще змінюватися.

На якій ви бачите Юрія Луценка?

— Ми сказали, що готові відповідати за силовий блок — нам таку можливість дали. Також заявили про позачергові вибори столичного мера. Треба визначити єдиного кандидата від демократичної більшості. Нині ведуться дискусії щодо нього, і, найімовірніше, це буде саме Луценко. Він попрацює певний час главою МВС, а потім зможе поборотися за посаду міського голови Києва.

Чи об"єднуватиметься "Народна самооборона" з політичними силами з блоку НУ-НС в єдину партію?

— Ми будемо підтримувати будь-яке об"єднання, запропоноване з позиції якості та подальшого розвитку.

Торік ви пішли з "Нашої України", а тепер знову працюєте в команді з тими ж людьми. Чи не відчуваєте дискомфорту?

— Я пішов із партії не тому, що мені там не подобалися люди. Не схвалював поведінки "Нашої України". Не можу бути ефективним там, де нічого не робиться. Сьогодні "Наша Україна" декларує чітку позицію.

Чи можна назвати заяву Юрія Єханурова про можливий вихід із "Нашої України" у разі неприйняття його пропозицій щодо деяких законів проявом кризи в партії?

— Юрій Іванович непоганий менеджер у виконавчій владі й може мати свій погляд. Але навряд чи він буде відходити від лінії партії. Не дивлячись на те, згоден він чи ні... Буде дискусія в рамках фракції.

Йому доведеться відмовитися від своїх слів?

Знизує плечима:

— Це політики в Україні дуже часто роблять. Навіть забувають, що колись казали.

Чи правда, що особисто вам було непросто отримати місце у виборчому списку НУ-НС — нібито проти виступив президент Віктор Ющенко?

— Це чутки, — говорить Жванія і струшує із сорочки сигаретний попіл. — Президент до формування списків "Народної самооборони" жодного відношення не має.

Я запитую про список усього блоку...

— До цього президент теж не має жодного відношення. Такі чутки до мене також доходили, та це неправда.

1967, 20 липня — Давид Жванія народився в Тбілісі, Грузія
1991 — закінчив Тбіліський державний університет, економіст За правління Звіада Гамсахурдії виїхав із Грузії. Жив у Словенії, Австрії, Росії
1997 — гендиректор компанії "Брінкфорд ЛТД"
1995 — приїхав до України
2002 — народний депутат від "Нашої України"
2005 — міністр із питань надзвичайних ситуацій
2006 — народний депутат від "Нашої України"
2006 — вийшов із "Нашої України"
2007 — один із засновників і лідерів "Народної самооборони" Одружений, має трьох доньок

Зараз ви читаєте новину «"Я лише двічі був на екскурсії в селі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути