Ексклюзиви
пʼятниця, 16 жовтня 2020 11:33

5 партій стали фігурантами кримінального провадження про фіктивних спонсорів

5 партій стали фігурантами кримінального провадження про фіктивних спонсорів
Сукупний дохід партій порівнюють із внесками. Фото: mvs.gov.ua

Національна поліція відкрила кримінальне провадження щодо 5 партій через фіктивних спонсорів. Про це сказала керівниця департаменту запобігань політичній корупції НАЗК Ганна Чорнуцька.

"Перевіряємо через бази даних і порівнюємо сукупний дохід за 3 роки з тим внеском, який робили. Якщо сукупний дохід був 0, а тут людина внесла 200 тисяч, як внесок у діяльність партії — то ми вбачаємо ознаки кримінального правопорушення.

На сьогодні у нас по 5 партіях відкрито 1 кримінальне провадження Нацполіцією. Це партії ОПЗЖ, "Бджола", партія Шарія, "Нацкорпус" і "Євросолідарність". Це один із цікавих випадків.

Насправді мова йде не про передвиборчу агітацію, бо звіти такого плану щодо місцевих виборів НАЗК не перевірятиме. Ми кажемо про звіти політичних партій, які подаються на постійній основі щоквартально", — сказала посадовець в ефірі "Громадського радіо"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поліція викрила сітку підкупу виборців: за голос обіцяли 1000 грн

У період пандемії партії можуть подавати звіти 1 раз на квартал, а після завершення карантинних заходів у 40 денний термін після їх завершення.

Існує проблема, що деякі партії у жовтні не подали свої звіти навіть за 1 квартал 2020 року. У більшості випадків неподані звіти за 1 і 2 квартал.

Журналісти Bihus.info повідомляли, що партію Шарія фінансує мережа автозаправних станцій "БРСМ-Нафта", яка "проганяла" гроші через громадські організації.

Також журналісти з'ясували, що за кожну згадку на телеканалах партії "політичні експерти" отримують від $45 до $1000.

Зараз ви читаєте новину «5 партій стали фігурантами кримінального провадження про фіктивних спонсорів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути