середа, 05 квітня 2023 21:54

Спецтема: Війна Росії проти України

49 країн засудили Росію і нагадали про ордер на арешт Путіна

49 країн засудили Росію і нагадали про ордер на арешт Путіна
Велика Британія заблокувала трансляцію виступу російської чиновниці на ресурсах ООН. Фото: Getty Images

49 країн світу і Європейський Союз опублікували спільну заяву із засудженням незаконної депортації українських дітей до країни-агресорки Російської Федерації.

Заява є відповіддю на проведення неформального засідання Ради Безпеки ООН, в якому головує РФ.

Текст опублікував постійний представник України при ООН Сергій Кислиця.

"Ми однозначно засуджуємо дії РФ в Україні, зокрема, примусову депортацію українських дітей, а також інші серйозні порушення щодо дітей, вчинені російськими військами в Україні", – сказано у заяві.

РФ зловживає повноваженнями постійного члена Ради Безпеки ООН для поширення дезінформації, заявили.

"РФ намагатиметься представити свої дії в Україні такими, що відповідають міжнародному праву, правам дитини та порядку денному "Діти та збройні конфлікти". Це не може бути далі від істини", – сказано у тексті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Потрібно діяти" – Зеленський виступив у Королівському замку

У спільній заяві йдеться, що:

російська влада примусово депортувала понад 19 500 українських дітей з їхніх домівок в Україні до Росії. Це включало навмисне відокремлення дітей від батьків і викрадення дітей із дитячих будинків перед відправленням цих дітей у РФ;

незалежна Міжнародна слідча комісія ООН щодо України назвала дії Росії порушенням міжнародного гуманітарного права і воєнним злочином;

на президента РФ Володимира Путіна й російську уповноважену з прав дітей Марію Львову-Бєлову Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт.

Заяву підписали Андорра, Албанія, Австралія, Австрія, Бельгія, Боснія і Герцеговина, Болгарія, Канада, Хорватія, Кіпр, Чехія, Данія, Естонія, Фінляндія, Франція, Німеччина, Грузія, Греція, Гватемала, Угорщина, Ісландія, Ірландія, Італія, Японія, Республіка Корея, Латвія, Ліхтенштейн, Литва, Люксембург, Мальта, Молдова, Монако, Чорногорія, Королівство Нідерланди, Нова Зеландія, Північна Македонія, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Сан-Марино, Словаччина, Словенія, Іспанія, Швеція, Швейцарія, Україна, Велика Британія і США.

Сьогодні Велика Британія заблокувала трансляцію виступу Львової-Бєлової на ресурсах ООН, закликавши її відповідати за свої дії в Гаазі.

У березні МКС видав ордер на арешт Путіна і Львової-Бєлової. Обох підозрюють у скоєнні воєнного злочину – незаконної депортації і переміщення дітей з окупованих районів України до РФ.

Відтепер Путін має статус підозрюваного у скоєнні міжнародного злочину, сказав генеральний прокурор України Андрій Костін.

Зараз ви читаєте новину «49 країн засудили Росію і нагадали про ордер на арешт Путіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути