субота, 15 травня 2010 13:24

104 мільйони гривень виплатять українці цього року народним депутатам

104 мільйони гривень виплатять українці цього року народним депутатам

Попри економічну кризу, кошторис Верховної Ради 2010 року збільшився на 115 мільйонів гривень. Розмови про скорочення видатків в зв'язку зі скрутним станом у державі на депутатському бюджеті не відобразилися.

Інтернет-виданню "Українська правда" вдалося дістати документ із цьогорічним бюджетом Верховної Ради, який нардепи ухвалили за шість хвилин у п'ятницю. Під час розгляду депутати від опозиції обурилися тим, що їм не показали сам документ. Риску під дискусією підвів спікер Володимир Литвин:

"Якщо ви хочете на всю країну полоскати цю білизну, то це означає, що у деяких людей абсолютно немає совісті".

На здійснення повноважень парламенту законом про бюджет передбачено 875 мільйонів гривень, з яких 810 мільйонів - загальний фонд, 65 мільйонів - спеціальний.

Річний фонд зарплати депутатів складає 104 мільйона 115 тисяч 990 гривень. Саме таку суму в 2010 році платники податків мають надати своїм 450 обранцям за вірну службу народу.

Середня зарплата рядового депутата складає 17 тисяч 425 гривень, тобто більше 2 тисяч доларів. При чому сам оклад дорівнює лише 6 тисячам 109 гривням. Все інше - це надбавки за "особливих характер роботи та інтенсивність праці", а також премія.

Для порівняння: у бюджеті на "Заходи з подолання епідемії туберкульозу та СНІДу" виділено удесятеро менше - 1,5 мільйона гривень.

Депутат має право на відшкодування витрат, пов'язаних з виконанням повноважень, в розмірі 17 425 гривень щомісяця - тобто фактично отримувати другу зарплату.

Народний обранець може здійснювати безоплатний проїзд в розмірі квоти 26 800 гривень на рік. Цю статтю збільшено втричі - минулого року на ці потреби нардеп міг витратити 9 200 гривень.

Кошторис передбачає навіть таку абсурдну, здавалося би, річ, як користування залом офіційних делегацій. Для того, щоб депутат не стояв у загальній черзі в аеропорту, а з комфортом очікував посадки, йому зарезервовано в бюджеті поточного року 1 700 гривень на рік. При чому цю статтю в 2010 році збільшено на 30%.

1 700 гривень на перший погляд - не багато. Але якщо помножити на 450 депутатів, то виходить 765 тисяч гривень. Просто за те, щоб не провести зайвих 10 хвилин зі своїми співвітчизниками.

Попри безперервні розмови про кризу, Верховна Рада вирішила не чекати з реконструкцію своєї будівлі комітетів по вулиці Садовій, 3. Очевидно, всі лікарні та школи в Україні вже відремонтовано. Тож на здійснення надбудови і прибудови до парламентської споруди заплановано 26 мільйонів 399 тисяч державних гривень.

При цьому бюджет-2010 на завершення ремонту корпусу N3 дитячої лікарні "Охматдит" запланував 2 мільйона гривень

Українська правда

Зараз ви читаєте новину «104 мільйони гривень виплатять українці цього року народним депутатам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути