Ексклюзиви
понеділок, 18 березня 2013 15:24

"За одним питанням не можна вирішити, чи хороша система у комплексі" - експерт про проведення референдум

 "За одним питанням не можна вирішити, чи хороша система у комплексі" - експерт про проведення референдум
Сергій Таран. Фото: glavred.info

Влада хоче влаштувати референдум щодо зміни виборчої системи, щоб згодом дати змогу президенту Віктору Януковичу перемогти на виборах у 2015. Про це у коментарі Gazeta.ua сказав політолог Сергій Таран.

Нагадаємо, громадські організації Харкова і Херсона пропонують провести всеукраїнський референдум, на якому хочуть вирішити питання розпуску парламенту, скасування депутатської недоторканості і зміни політичної системи.

"Очевидно, що це - не власна ініціатива цих організацій, адже раніше вони ніколи не виявляли бажання бути задіяними у таких питаннях. Друге - компетенція референдумів не полягає у тому, щоб вирішувати питання кількості депутатів та за якою системою повинні відбуватися вибори: мажоритарною чи не мажоритарною. Це повинні вирішувати парламентарі. Сам характер цих заяв свідчить про непрофесіоналізм людей, які їх виголошують. Люди не можуть хотіти чи не хотіти вирішувати питання, які не повинні вирішуватися на референдумі. Це те саме, що громадяни мали б вирішувати замість організацій, які займаються машинобудуванням, де ставити карбюратор - попереду мотора чи позаду", - наголошує він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Медведєв каже, що Україна не приєднається до Митного союзу в форматі "3 +1"

Політолог вважає, що окреме питання "Чи повинні відбуватися вибори за мажоритарною системою?" не може впливати на якість виборчої системи.

"Що таке мажоритарна система: це може бути два тури чи один? Хто висуватиметься за цією системою: партії чи окремі депутати? Яким чином фінансуватимуться кампанії? Яким має бути контроль? На все потрібно дивитися у комплексі. Так само кількість депутатів. Чому 300, а не 301? Це не є питання які можна виносити на референдум. За одним питанням не можна вирішити, чи хороша система у комплексі", - каже Таран.

На думку політолога, у такий спосіб влада намагається легітимізувати референдум та "знищити парламентаризм як такий".

"Думаю, за цим стоїть влада. Їхнє завдання "відкатати" систему референдуму для того, щоб змінити потім правила гри і забезпечити Януковичу перемогу на президентських виборах. За цими старими правилами, навіть за умови маніпуляцій, Янукович може не отримати більшості голосів українців і програти вибори. Референдум — один із механізмів як ці правила гри поміняти. Для того, щоб відточити цей механізм все і робиться", - каже він.

Політолог розповідає, що "опозиція повинна показати цілковиту нелегітимність цього механізму".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт переконаний, що акції опозиції - непродумані і шкідливі

"Той закон "Про референдум", який підписаний, не відповідає принципам демократичності. То ж слід скасувати його як такого", - стверджує Таран.

Він також додає: "Якщо ж дуже хочеться погратися у референдум, можна ухвалити закон про місцевий референдумі винести на нього питання, які можуть бути у компетенції громадян. Це - питання розподілу землі, інвестицій і так далі. Спочатку влаштувати такий референдум, щоб потренуватися, як він працює. А тоді вже зробити всеукраїнський".

Зараз ви читаєте новину « "За одним питанням не можна вирішити, чи хороша система у комплексі" - експерт про проведення референдум». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути