середа, 19 червня 2013 21:14

"Ви, с*ки, всі в аду горітимете" - під Могилянкою побилися "беркутівці" і "свободівці". 8 затриманих
16

Фото: Фото: Тарас Подолян

- За науку без фашизму! За науку без фашизму! - викрикують з десяток молодих людей, як підходять до бокового входу першого корпусу Києво-Могилянської академії. Більшість одягнута в шорти та футболки. У руках — кілька ватманів із лозунгами. Кілька молодиків натягнули на обличчя маски, із вирізаними для очей дірками.

Там 19 червня о 17.00 починається лекція народного депутата від ВО "Свобода" Ірини Фаріон. Вона презентує свою монографію "Мовна норма: знищення, пошук, віднова". Активісти студентської профспілки "Пряма дія" лівого спрямування прийшли протестувати проти цієї лекції.

Біля входу на молодиків чекають близько тридцяти прихильників "Свободи". Називають себе "охороною Фаріон". Переважно це молоді люди до 25 років. Завбачивши "супротивників", дістають плакати: "Гей-сталіністи проти Фаріон", "Фашизм мешает покращенню" та стають у лінію. Противники Фаріон стають напроти них. У обох сторін — мегафони. Починають перекрикувати один одного, вигукуючи речівки.

- Геть Фаріон! Геть Фаріон! - щодуху кричать "ліві".

- Гей-сталіністи проти Фаріон!, - ще з більшим запалом перекрикують "свободівці".

- Фашизм не пройдет! - відповідають їм новою речівкою

- Фашизм мешает покращенню! - не відстають прихильники "Свободи". - Дельфінарій проти Фаріон!

Так триває пятнидцять хвилин. Жодна зі сторін не вщухає ні на мить. По обличчям протестувальників стікає піт, сорочки міліціонерів прилипають до тіла.

/media/video/503225/1_503225.mp4

Один зі противників "Свободи" стрімголов біжить до вхідних дверей. Його обганяють зо п'ять "свободівців", відштовхують від дверей та відтісняють в бік до клумби.

- Я пройти хочу, лекцію послухать!, - пояснює той. Його відштовхують далі. - І це от ваша "Свобода"? Та подивіться на них!, - кричить той.

- То ви ж тут геї, то поцілуйтесь і може пропустимо, - сміється захисник "свободівки". Всі навколо весело регочуть. Хлопець розвертається і йде до своїх.

- Ну значить так треба було потрапити на лекцію, - вслід кричить йому той.

- Ти покращенню не рад, значить ти фашистський гад! - вигадують на ходу "свободівці" все нові речівки. - Тітушко прийде — порядок наведе!

- Тягнибок, Янукович — нари будуть поруч!, - перекрикують їх опоненти.

З боку виникає штовханина. "Свободівці", "ліві" та "беркутівці" кидаються туди. Над натовпом здіймається газ із балончика. Правоохоронці знову рознімають мітингувальників.

- Та что вы делаете!, - кричить вже дорослий чоловік зі сторони "лівих".

- Так чого ти там кричиш, іди сюди, поговоримо. Ти ж мужик!, - відповідає йому високий огрядний чоловік із барсеткою на поясі. Так вони з хвилину перегукуються через кордон міліціонерів.

- Та посмотрите на себя — 15 людей, не позорьтесь!, - вигукує інший хлопець зі сторони прихильників "Свободи". Він у шортах та светрі з капюшоном, натягнутому на голову. - Вы ж — вимирающий вид. Розмножатися треба, а не ходить на гей-паради. Це шкідливо, - сміється. "Свободідівці" навколо підтакують та весело кричать.

Раптом зі сторони їх штовхає інший молодик. Між ними починається сутичка. "Беркутівці", яких на той момент стає вже близько сотні, рознімають бійку. Одного зі "свободівців" кидають у міліцейську машину, що стоїть поруч. Активісти, які протестували проти виступу Фаріон, зникають із площі.

/media/video/503225/1_503225.mp4

Сьогодні була класна акція. Всі повеселились, - каже у мікрофон "свободівець", - Табачник обіцяв за неї по 20 гривень за боротьбу з фашизмом, - сміється. - Але зараз ми будемо визволяти нашого побратима.

"Свободівці" оточують міліцейську машину, двоє - лягають під передні колеса. Машина рухається, але вчасно зупиняється. Молодики, що стоять поруч, б'ють по авто. Машину щільно оточують "беркутівці", відтісняючи всіх "свободівців". Тих, хто лежить — з десяток правоохоронців піднімають за руки та ноги та несуть подалі від машини. Молоді люди вириваються, "беркутівців" оточують інші мітингувальники, намагаються відбити своїх товаришів. Починається тиснява. Кілька людей падає на землю.

- Клоунаду тут устраивают!, - кричить на молодих людей жіночка років 40, проходить повз. - Работать вам всем надо, а не черти чем заниматься!, - спльовує та йде геть

- Бл*, автобус випускай, ти шо не понял!, - кричить у рацію огрядний чоловік у цивільному, ідучи поряд із "Беркутом". Правоохоронці ж беруть у кільце машину із затриманим та йдуть так до центрального входу до Могилянки.

Там вже посеред дороги чекає великий автобус для правоохоронців. Деякі забігають всередину, решта залишається з машиною, відтісняючи "свободівців", які все ще намагаються зупинити рух. Починається штовханина. Врешті автомобіль виривається із натовпу та їде в сторону райвідділку, що неподалік.

- Бандити, міліція — одна коаліції! Міліція проти народу!, - вигукують протестувальники, оточують автобус. Завязується бійка. "Беркутівці" збивають з ніг кількох молодиків,

скручують руки та закидають в автобус. Ті, хто залишається ззовні, стягує з автобуса "беркутівців".

- Шо ж вы делаете! Вы же против своего народа идета за какие-то три тысячи зарплаты, - кричить "беркутівцям" чоловік у спортивках та темних окулярах, який весь час спостерігав за сутичкою. - Вы разом с фашистами и народ топтали б!

Дехто зі "свободівці", які вже потрапили до автобусу, вириваються назовні. Їх відтягують товариші, та "Беркут" одразу перехоплює їх та закидає назад.

- Не трогайте моего брата! Ви, с*ки, всі в аду горітимете! - кричить молода дівчина "беркутівцям". Ці затуляються та зникають в автобусі.

Кілька десятків правоохоронців залишається навколо автобусу, супроводжує його кілька метрів, поки той врешті не зникає. "Свободівці" ж групуються та йдуть пішки до райвідділку "визволяти товаришів". Біля центрального входу до Могилянки залишається порожній автозак та кілька міліціонерів. Вони втомлено витирають піт з чола, перемовляючись з кимось по рації.

Лекція Фаріон завершується за півгодини.

/media/video/503225/2_503225.mp4

Зараз ви читаєте новину « "Ви, с*ки, всі в аду горітимете" - під Могилянкою побилися "беркутівці" і "свободівці". 8 затриманих». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

280

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути