вівторок, 10 вересня 2013 10:02

Ні в одному вищі немає такої прозорості - 643 кандидати у судді склали іспит на профпредатність

Ні в одному вищі немає такої прозорості - 643 кандидати у судді склали іспит на профпредатність
Фото: court.gov.ua

Вчора Вища кваліфікаційна комісія суддів (ВККС) провела відкритий кваліфікаційний іспит серед 643 кандидатів на посаду судді.

Для проведення іспиту орендували павільйон виставкового центру "КиївЕкспоПлаза", повідомляє у вівторок "Комерсант-Україна".

Такий іспит в Україні проводиться вже втретє. Ця процедура стала обов'язковою після прийняття в 2010 році закону "Про судоустрій і статус суддів".

"Раніше єдиного іспиту не було. Кандидати писали реферати, було безліч комісій на місцях. Ця система більш відкрита. Ні в одному вищому навчальному закладі немає такої прозорості" , - сказав виданню член ВККС Микола Мельник, який спостерігав за подіями.

У цьому році вперше кандидатів допустили до кваліфікаційного іспиту лише після піврічного навчання в Національній школі суддів при ВККС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суд зробив абсурдну річ – не заборонив комуністам проведення зборів - Симоненко

Після реєстрації учасників іспиту посадили за довгі столи посеред павільйону. Щоб виключити можливість використання претендентами довідкової літератури, організатори прийняли посилені заходи безпеки. Верхній одяг і всі особисті речі кандидати загорнули в спеціальні целофанові пакети. На столі дозволялося мати тільки паспорт, ручку і пляшку мінеральної води. Тестові завдання доставили за півгодини до початку іспиту. Їх внесли у чотирьох опечатаних коробках під керівництвом представника Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації.

Більше 50 уповноважених представників ВККС у синіх жилетах ходили між столами і стежили за кандидатами. Навіть туалет майбутнім суддям доводилося відвідувати в супроводі спостерігачів.

Перевірку робіт учасників здійснює автоматизована система і, як пояснив пізніше журналістам Ігор Самсін, свої результати вони дізнаються вже через кілька годин.

Тестування є тільки першим етапом , який дозволяє отримати 40 балів зі 100. 19-20 вересня кандидати пройдуть ще одне практичне завдання - написання процесуальних документи за запропонованими справами в чотирьох галузях права - цивільному , кримінальному , господарському та адміністративному.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суд по ЄЕСУ перенесли на 23 вересня

Остаточне рішення, чи бути кандидату суддею приймається після співбесіди. Цей етап не приносить балів, але за його результатами претендента можуть відсіяти або віддати перевагу іншому кандидату з такою ж кількістю балів.

"Людина може хоч на вертольоті прилетіти, але у неї повинні бути знання, ділові та моральні якості. Ми вже не одному кандидату відмовили у зарахуванні, оскільки його моральні якості не відповідали вимогам. Суддя повинен бути законослухняним, правдивим і порядним" , - сказав журналістам Самсін.

За даними ВККС, на сьогодні в Україні є тільки 105 вакансій суддів.

Зараз ви читаєте новину «Ні в одному вищі немає такої прозорості - 643 кандидати у судді склали іспит на профпредатність». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути