Ексклюзиви
середа, 12 грудня 2012 17:14

Конституція чітко визначає, що особи із судимістю не можуть балотуватися у президенти — Гавриш

 Конституція чітко визначає, що особи із судимістю не можуть балотуватися у президенти — Гавриш
Степан Гавриш: судимість не дасть Тимошенко балотуватися. Фото: glavcom.ua

Колишній заступник Секретаря РНБО Степан Гавриш вважає, що Юлія Тимошенко зможе балотуватися в президенти тільки у випадку її амністії.

Про це він розповів Gazeta.ua, коментуючи заяву зокрема активіста Податкового майдану Олександра Данилюка про те, що Конституація не забороняє прямо особам із судимістю балотуватися в президенти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чоловік Тимошенко попросив у Обами заборонити в'їзд до США Януковичу та його команді

"Це як у класика: усе змішалося, коні, люди. Так і тут — зараз усе змішалося в головах українців. Юриспруденція, політика, емоції. По суті, Конституція встановлює, що особи із судимістю балотуватися у президенти не можуть. Як не можуть і бути обраними до Верховної Ради України", - пояснив Гавриш.

"Перш за все, це питання Центральної виборчої комісії, про недопуск таких громадян до активної фази виборів, - зауважив політик. - Хоч судимі люди і мають право голосу. З цього варто чітко зрозуміти, що будь-яка особа, яка має судимість, яка не погашена, тобто після відбуття покарання не пройшла певна кількість років, або не знята судом відповідно до закону і певної процедури, вона не може балотуватися в зв'язку з наявністю в неї судимості. Це загальносвітова практика".

На думку Гавриша, в опозиції навмисно не піднімають тему юридичної можливості висунення Тимошенко.

"Я не виключаю, що певні її лідери не зацікавлені в додатковому конкуренті, який без сумніву міг би об'єднати усю опозицію, на відміну від сьогоднішніх лідерів. Зрозуміло, що в цьому дуже зацікавлена влада. Бо серед наявних лідерів серйозних конкурентів для чинного президента не існує", - зауважив Гавриш.

Проте, Гавриш додав, що перспективу об'єднати суспільство має Кличко.

"Він має найбільший потенціал з точки зору політики українського центризму. Він міг би об'єднати навколо себе емоції заходу, центру і сходу. Це цілком реально, бо виборці цього очікують. Проте, в цьому плані ще треба почекати", - розповів політик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У "Батьківщині" переконані, що Тимошенко у 2015 році стане президентом

"В зв'язку з цим, опозиції варто було поставити питання про те, чи готові вони поставити питання амністії Тимошенко. Закон про амністію знімає судимість з Тимошенко. Це право законодавця. Законодавець у цьому питанні має право поступити, як вважає за потрібне. Якби таке рішення було прийняте, тоді могла б бути можливість її підготовки до участі у майбутній виборчій кампанії президента".

Зараз ви читаєте новину « Конституція чітко визначає, що особи із судимістю не можуть балотуватися у президенти — Гавриш». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути