Ексклюзиви
четвер, 05 вересня 2024 09:03

Відставка командувача Повітряних сил Олещука - сутінки кадрової непрозорості

Відставка командувача Повітряних сил Олещука -  сутінки кадрової непрозорості
Фото Миколи Олещука в Telegram

Рішення президента Володимира Зеленського про звільнення командувача Повітряних сил ЗСУ Миколи Олещука, як і слід було очікувати, викликало суперечливу реакцію українського суспільства.

З одного боку, це сталось після трагічної події, коли 26 серпня в бою з ворогом загинув легендарний льотчик F-16 Олексій Месь.

З іншого - картину цієї кризової ситуації складає і сюжет про те, що Олещук не є членом команди нинішнього головкома ЗСУ Олександра Сирського. І що процес вивільнення від тих, хто прийшов на найвищі армійські посади в команді Валерія Залужного почався з відставки самого екс-командувача ЗСУ.

Нагадаємо, Миколу Олещука звільнили 30 серпня. Того ж дня на сайті Офіса президента був опублікований відповідний указ. У ньому не зазначені причини звільнення екскомандувача ВПС.

Не були вони оприлюднені й у традиційному вечірньому відеозверненні президента Зеленського до українців. Він просто підтвердив своє рішення.

"Я вирішив замінити командувача Повітряних сил Збройних сил України. Я безмежно вдячний всім нашим військовим льотчикам, інженерам, воїнам мобільних вогневих груп, розрахунків ППО. Усім, хто дійсно бʼється для України, для результату. І це потрібно так само на командному рівні - ми повинні посилюватись і берегти людей. Берегти особовий склад. Берегти усіх наших воїнів", - сказав президент.

Герой "Мунфіш" - назавжди 30…

Інформація про те, що 26 серпня в Україні розбився один із винищувачів F-16, які нещодавно отримала наша країна, з'явилась у ЗМІ через три дні - 29 серпня.

Згодом у Повітряних силах повідомили про загибель за штурвалом F-16 одного з найкращих українських льотчиків Олексія Меся з позивним "Мунфіш" під час відбиття одного з наймасовіших ракетних ударів 26 серпня 2024 року.

Герою було 30 років. Разом із пілотом Андрієм Пільщиковим, який мав позивний "Джус" та загинув рік тому, Олексій адвокатував перед іноземною спільнолою сучасне повітряне озброєння, зокрема, пояснював важливість надання Україні F-16.

"Мунфіш" під час свого останнього бойового вильоту знищив три крилаті ракети та один ударний безпілотник.

Для збиття російських ракет в останні дні серпня Україна вперше використала літаки F-16, про що заявив президент Володимир Зеленський під час пресконференції. Це сталося лише через три тижні після того, як Україна показала в інформаційному просторі перші літаки американського виробництва.

Причини катастрофи літака F-16, який пілотував Олексій Месь, наразі розслідують.

30 серпня Микола Олещук, коментуючи ситуацію щодо авіакатастрофи, повідомив у своєму Telegram – каналі : "Усе вище керівництво одразу отримало доповідь про катастрофу. Отримали попередній звіт і партнери зі США, які уже долучилися до розслідування причин".

Шерше ля Мар'яна

У Повітряних силах утримались від коментарів щодо причин звільнення командувача. А сам Микола Олещук увечері 30 серпня опублікував короткий пост в Telegram, цитату ексголовкома Валерія Залужного: "Як би важко нам не було, але вже точно не буде соромно".

Власне, Олещука звільнили після того, коли він публічно прокоментував загибель пілота Олексія Меся та втрату винищувача F-16, обурено відповідаючи на критику депутатки Мар'яни Безуглої.

За день до того ця експертка "на всі боки" заявила, що має інформацію про авіакатастрофу F-16. За її словами, літак збив ЗРК Patriot через відсутність координації між підрозділами.

"Два попередні інциденти, які не стосувалися F-16, офіційно списали на росіян. І про цей випадок також намагалися мовчати та приховати інформацію, поки вона не з'явилася в іноземних джерелах", - заявила Безугла.

У відповідь Олещук опублікував допис, в якому зазначив, що в умовах війни відповідна інформація не може миттєво потрапляти в публічний простір.

"Однак, це байдуже для людей, які обрали Мар'яну Безуглу як інструмент для дискредитації вищого військового керівництва", - прямолінійно різонув Микола Олещук. - Повісити усіх собак на військо не вийде".

Микола Олещук обіцяв провести розслідування інциденту, натомість Безугла повторно стверджувала, що літак збив ЗРК Patriot. І командування це приховує.

"Ви знову стали основним ньюзмейкером ворожої пропаганди і б'єте всі рекорди на російському телебаченні! Вам аплодує вся Росія!", – зазначив Олещук.

Схована в непрозорості неоднозначність

З одного боку, звільнення командувача ПС слідувало після того, як ми дізнались про трагедію з літаком F-16 і загибель льотчика, який пілотував цю важливу для оборони України авіамашину. І, до речі, принаймні західні медіа пов'язують рішення українського президента саме з цією аварією.

З іншого боку, ми не можемо не зважати на полеміку, котра розгорнулась останнім часом між екскомандувачем Олещуком та народною депутаткою Безуглою. Це дає підстави припустити, що причиною відставки стала жорстка реакція Олещука на випади Безуглої.

Але якщо дивитись по-дорослому на питання відставок у командуванні ЗСУ, головною проблемою є певна непрозорість, яку ми спостерігаємо ще з часу усунення колишнього головнокомандувача Збройних сил України, генерала Валерія Залужного.

Президент України Володимир Зеленський, який є Верховним головнокомандувачем і відповідає таким чином за стратегічні питання оборони України від російської агресії, ще тоді чітко не пояснив суспільству якими мотивами керувався, коли ухвалював рішення про відставку Валерія Залужного.

Зазначимо, Залужний керував армією у найважчий період української державності за всі ці останні десятиліття.

Звичайно, відсутність чітко артикульованої причини звільнення "залізного генерала" викликала багато питань і домислів. Як от, чи не стало приводом відставки ексголовкома ЗСУ його зростаюча популярність?

Тож, якби президент Володимир Зеленський пояснив реальні причини того, чому він ухвалив саме таке рішення, у суспільства хоча б була можливість погоджуватись або відкидати ті аргументи, якими керувався Верховний головнокомандувач, коли ухвалював рішення принципове для подальшого збереження Української державності в умовах війни.

Подібна ситуація виникла й щодо відставки командувача Військово – повітряних сил. Якщо причиною є катастрофа літака F-16, то, звісно, це також мало б бути оприлюднено. Та не тоді, коли Генеральний штаб за кілька днів підтвердив цю трагедію, а після кваліфікованого розслідування всіх тих причин, що призвели до аварії. А головне, щоби була доведена певна провина командування ВПС України.

Суспільство фактично усувають від таких важливих перестановок

Нам увесь час здається, що суспільство фактично усувають від таких важливих перестановок, але ж так не мало б бути. Бо сама ідея цивільного контролю над Збройними силами будь-якої держави нікуди не зникла і в часи війни, тим більше, коли мова йде про найбільш резонансні події. Звісно, є питання, котрі можуть розглядатись у закритому режимі, однак в умовах парламентсько – президентської республіки, коли функції президента обмежені, принаймні, депутати ВРУ мали б бути ознайомленими із висновкам компетентних комісій. Останніх, хоча й попередніх ми також не бачимо в публічному просторі. Тобто суспільство мало б само вирішити, чи має очільник держави рацію, коли усуває певну людину з відповідальної посади, чи він керується якимись не переконливими мотиваціями в ухваленні своїх рішень. І це допомогло б президенту України та його оточенню виправляти помилки, котрих важко уникнути в час, коли країна перебуває у стані важкої кризи. Однак цього всього не відбувається.

Водночас, воєнний експерт Михайло Жирохов припустив, що глибинна причина звільнення Олещука - не поточні події. Експерт висловився дуже чітко й лаконічно: "Олещук з іншої команди, ніж чинний головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський".

Кривоножко не підходить Безуглій

Водночас у Генштабі ЗСУ повідомили, що відповідно до наказу Головнокомандувача Збройних сил України, тимчасово виконувати обов'язки командувача Повітряних сил буде генерал-лейтенант Анатолій Кривоножко, який нині очолює повітряне командування "Центр".

Цією заміною Миколи Олещука основна - іменем влади - викривачка військових проколів нардепка Мар'яна Безугла також залишилась незадоволеною. Зокрема, віком.

"Це показує, хто там у них в штабах на третій рік повномасштабного вторгнення – пенсіонери", - вкотре в своїх кадрових оцінках продемонструвала Мар'яна Безугла дискредитацію за віком.

Генерал-лейтенанту 59 років. Біда! І що з того, що у світі цей вік вважається оптимальним: уже є чимало досвіду і ще є чимало сил для реалізації? Перебірлива панянка Мар'яна Безугла. Важко вгодити. Напевне, це щось особисте. Або непрохідне, совкове, що досі побутує в Україні: резюме претендента на роботу 40 + одразу, без розгляду в сміттєвий бак, а тридцятилітня секретутка для боса – вже застара.

Утім, льотчик Анатолій Кривоножко проходив службу у 114-й бригаді тактичної авіації (Івано-Франківськ), був її командиром.

З 2014 року брав участь в антитерористичній операції та операції Об'єднаних сил на сході України.

У 2015 – му йому доручили очолювати повітряне командування "Центр", яке, зокрема, відповідає за прикриття Києва.

У 2023 році генерал-лейтенант Анатолій Кривоножко отримав звання Герой України.

Вочевидь, окрім згаданих заслуг є в Кривоножка й інші необхідні для оп якості. Як от те, що він – свій.

Звісно, найголовніші кадрові питання розглядатимуться після війни. Однак, якщо війна затягнеться, то кадрових змін в Україні не вдасться уникнути. І не лише у військовому, а й у політичному керівництві держави. Однак, щоби ці зміни відбувалися в умовах війни, коли немає змоги для організації електорального вияву ми маємо жити в прозорому суспільстві, з точки зору кризових викликів у будь-який момент. І лише такий підхід дозволить суспільству зробити правильні висновки щодо доречності тих чи інших кадрових рішень президента України Володимира Зеленського. Особливо коли мова йде про легендарні постаті й про людей, котрі очолюють Збройні сили в часи виживання і боротьби України за своє майбутнє.

Зараз ви читаєте новину «Відставка командувача Повітряних сил Олещука - сутінки кадрової непрозорості». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути