Ексклюзиви
понеділок, 29 липня 2024 22:17

Порахували бюлетені "як треба". Вибори у Венесуелі, які нічого не змінили

Порахували бюлетені "як треба". Вибори у Венесуелі, які нічого не змінили
Президент Венесуели Ніколас Мадуро під час оголошення результатів виборів. Фото: eastnews.ua

Президентські вибори у Венесуелі знову не дали відповіді на питання, хто ж є легітимним президентом. Ситуація, що поширена в Латинській Америці, в умовах сучасної геополітичної турбулентності посилює загрозу демократії.

Нове слово у виборах

Колись в Україні жартували про "110% зі 100% можливих – "за". У Венесуелі зразка 2024 року це є реальністю. Як зауважив голова Ради громадських об'єднань національних спільнот України Олександр Хара, на президентських виборах, котрі відбулися цими вихідними, за чинного президента та друга Путіна Ніколаса Мадуро проголосували 51,2% від 109,2% виборців загалом.

"Чому автократи такі нахабні? Думають, люди дурніші за них?" - цікавиться Олександр Хара.

109,2% є сумою офіційних результатів виборів по перших п'яти кандидатах. За цими даними, Ніколас Мадуро, чинний президент Венесуели, зібрав 51,2% (оброблено 80% бюлетенів), його суперник і кандидат від опозиції Едмундо Гонсалес - 44,2%, ще три кандидати по 4,6%.

Ніколас Мадуро святкує, має зливу привітань від Росії, Китаю, Нікарагуа, Куби, Болівії, Гондурасу.

"Перемога стабільності та миру", - заявив він.

Є сумніви

На думку венесуельської опозиції, результати волевиявлення підтасовані. "Країна обрала зміни", - написав Едмундо Гонсалес у соцмережі Х. Його соратниця, лідерка опозиції Марія Коріна Мачадо звернулася через соцмережі до Збройних сил Венесуели "стати на правильний бік історії". Але шанси на втручання військових як самостійної сили у вибори, особливо після їх проведення, малі. Переважно тому, що опозиція може надати на користь своєї правоти хіба що дані екзит-полів, котрі свідчать про перемогу Гонсалеса (майже 70%).

Неможливо перевірити

Хоча як би там не було, а Мадуро залишається у ситуації "правитель і тінь", що робить його як переможця залежним від позиції інших країн. Так, на тлі привітань досить гучно пролунало невизнання результатів голосування такою країною як Чилі.

"Міжнародне співтовариство і особливо венесуельский народ, у тому числі, вимагають повної прозорості процесу. З боку Чилі ми не визнаватимемо жодних результатів, котрі неможливо перевірити", - написав у соцмережі Х президент країни Габріель Боріч. Тієї ж думки президент Аргентини Хав'єр Міллей.

Окрім Чилі недовіру виборам виказали Уругвай, Коста-Ріка, Гватемала. У США теж піддали сумнівам результати голосування. Держсекретар Ентоні Блінкен висловив суттєве занепокоєння тим, що оголошені результати не відображають волю народу Венесуели".

Керовані зовні

Таким чином, переможець навряд чи матиме всю повноту влади, якщо мати на увазі зовнішні контакти. Наприклад, із ким спілкуватиметься президент Чилі по венесуельських питаннях, якщо не визнає результатів виборів у Венесуелі? Ніколасу Мадуро залишається зміцнювати свою владу всередині країни та орієнтуватися на тих, хто його президентом визнає. Це послаблює Мадуро як політичну фігуру та робить залежним, адже, приміром, та ж Росія може й відкликати своє визнання. Натяк уже прозвучав - речник Путіна Дмитро Пєсков заявив про наміри розвивати стосунки з Венесуелою по багатьох напрямках, у тому числі, безпековому. Можна лише здогадуватися, про що насправді йдеться та чи не постане на території країни аналог "Африканського корпусу" з колишніх "вагнерівців".

З іншого боку, критична реакція США та союзників видається млявою, аналогічною до реакції на вибори у Росії 2024 року: так, вибори ставимо під сумнів, але Путін вважається президентом. Така позиція значно звужує простір для маневру венесуельської опозиції. А та, у свою чергу, потрапляє у дедалі більшу залежність або від зовнішніх партнерів, або від спецслужб Венесуели, котрі можуть бути задіяні Мадуро проти лідерів протестних партій. Власне, тріумфатор виборів здатен створити так звану "кишенькову" опозицію - за тим, як це робиться, треба лишень з'їздити до країни-агресорки.

Підготовка важливіша за волевиявлення?

Таким чином, основна боротьба за владу розгорнеться після виборів. У Росії, наприклад, вона тільки розпочинається: арешти колишніх і чинних високопосадовців, гучні справи, кадрові перестановки тощо. У Південно-Африканській республіці президент Сиріл Рамафоса вимушений був піти на угоду з багаторічними ідейними супротивниками Африканського національного конгресу - правлячої партії. У таких країнах як Сирія, Малі питання "хто є влада", вирішуються збройним шляхом. Отже, сумнівність результатів виборів у Венесуели потенційно робить країну більш вразливою для сценарію "перманентних переворотів", як це є у деяких країнах світу. Водночас такий базовий принцип демократії як мандат легітимності від народу перетворюється на обов'язкову декорацію.

Враження посилюється, якщо знати деталі підготовки до виборів: залякування та недопуск опозиційних кандидатів (Марії Мачадо не дозволив балотуватися Верховний трибунал правосуддя), залякування та арешти, а вже після голосування - зволікання з публікацією результатів. Та так, що аж Блінкену у далекій Японії довелося підганяти офіційну венесуельську владу. Звісно, замінений буквально на ходу Гонсалес від опозиції, маловідомий і "не розкручений" мав більше шансів програти, ніж виграти. Однак, стверджує опозиція, він виграв - от тільки довести цю перемогу майже неможливо. Зрештою, перемогою можна вважати й офіційний результат, адже відрив від Мадуро складає 7%. Для дипломата у відставці Гонсалеса це досягнення, котре відбиває настрої венесуельського суспільства і - бізнесу.

Битва за венесуельську нафту

Якби вибори відбулися прозоро, у США виникли б підстави зняти економічні санкції з Венесуели та сприяти виході країни з карколомної кризи. Натомість, скоріш, з третім терміном Мадуро Венесуела отримає "заморозку", пролонгацію санкцій і, як наслідок, погіршення стану економіки. На виборах чинний президент лякав кровопролиттям. Насправді, вважають деякі дослідники Венесуели, саме непрозорі вибори можуть стати підставою для збройних зіткнень. Щоб попередити їх, прибічники Мадуро взяли в охорону низку виборчих дільниць.

"Задовбав Мадуро всіх давно, - розповів політтехнолог Борис Тизенгаузен. - Треба розуміти, що Венесуела під санкціями, як і венесуельська нафта. Вони (Мадуро, - Gazeta.ua) разом з Путіним та з Іраном організували тіньовий флот торгівлі нафтою. Але зараз проблемка виникла: кількість танкерів обмежена, а торгувати хочуть усі. Нині йде битва між ними за скупку цих старих танкерів. І, думаю, диктатори знайдуть спільну мову".

Наступні кроки Мадуро

Тому, вірогідно, Ніколас Мадуро найближчим часом знищить опозицію, особливо це стосується Марії Мачадо, з котрої президент Венесуели зняв охорону, припускає Тизенгаузен. При цьому, передвиборча риторика Мадуро майже дослівно повторювала аналогічну проросійських сил в Україні, звернув увагу він. Відтак можна очікувати, що якщо й будуть протести, їх придушать кремлівські технологи, як у Білорусі. Адже Путін багато коштів інвестував у Мадуро та у Венесуелу.

Відповідно, якщо у Мадуро виникне ризик або втратити владу, або країні сповзати у гіперінфляцію чи втрату території, він обере перший варіант, переконаний Борис Тизенгаузен. Для України ця історія опосередковано не найкраща, оскільки доки Росія по-чорному торгуватиме венесуельською нафтою, доти отримуватиме кошти для ведення війни на нашій території.

Зараз ви читаєте новину «Порахували бюлетені "як треба". Вибори у Венесуелі, які нічого не змінили». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути