неділя, 13 жовтня 2024 10:04

Мінʼюст – справа тонка, тому вона в руках "бувалої" Ольги Стефанішиної

Мінʼюст – справа тонка, тому вона в руках "бувалої" Ольги Стефанішиної
Фото Ольги Стефанішиної у Facebook

Кабмін давно перетворився на токсичний актив для влади. Однак останні перестановки в уряді навряд чи збільшать її рейтинги.

Яка ж крута тусовка досвідчених ділків нині ініціює в Україні нові проєкти законів! Як от віцепрем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, а віднедавна ще й міністерка юстиції Ольга Стефанішина, котра є обвинуваченою в корупційній справі.

Міцна завʼязь Януковича

Загалом "примою" цієї кримінальної історії виступає ексміністерка юстиції часів Януковича Олена Лукаш. Окрім чинної глави відомства Стефанішиної обвинуваченими у справі є ще 10 осіб, пов'язаних із міністерством юстиції України. Їм інкримінують службове підроблення та розтрату майна, зловживаючи службовим становищем.

Це розслідування розпочалося ще у 2014 році. За версією слідства, службові особи мін'юсту заволоділи 2 523 000 грн бюджетних коштів, безпідставно перерахувавши їх ТОВ "Європейська правова група" та низці ФОПів за надання послуг з адаптації українського законодавства до законодавства Європейського союзу. Тоді чинна віцепрем'єрка, а на той час співробітниця департаменту європейської інтеграції, Стефанішина займалась організацією тендеру із закупівлі цих послуг.

За повідомленням журналістів Bihus.Info, вартість однієї сторінки дослідження складала від 1,5 до 4,5 тис грн. При цьому якість роботи, на думку журналістів-розслідувачів, аж ніяк не виглядає задовільною. Скажімо, в 2015-го тексти досліджень містились на сайті Мін'юсту, і в них навіть не були оброблені коментарі.

Нагадаємо, Олена Лукаш — колишня міністерка юстиції та членкиня "Партії Регіонів". Після 2014 року вона активно працювала на проросійських каналах та поширювала ворожі наративи, зокрема називала російсько-українську війну "внутрішнім конфліктом". Деякий час Лукаш навіть перебувала під санкціями Європейського Союзу.

Справа не рухається – я так бачу!

Що стосується Ольги Стефанішиної, то підозру їй вручили у жовтні 2019 року, тобто ось вже ювілей – пʼять років. Проте про точну роль пані міністерки у ймовірному скоєнні злочину наразі невідомо.

Сама ж вона в коментарях ЗМІ зазначала, що просто виконувала свої службові обов'язки, а тому активно співпрацювала зі слідством, бо ж їй нема чого приховувати.

"Дійсно, є кримінальне провадження, але це не є якийсь новий процес. Він тягнеться ще з 2014 року, коли була ініційована низка кримінальних процесів стосовно високопосадовців часів Януковича, - зазначила Ольга Стефанішина. - Я, як керівник підрозділу, який відповідав за європейську інтеграцію, ініціювала проведення цих досліджень (що є предметом розслідування – Gazeta.ua). І вони були проведені, опубліковані та проаналізовані міністерствами. Ця справа перебуває без руху всі ці роки – бо жоден притомний слідчий або прокурор не наважився давати їй хід".

Отут пані Стефанішина дещо схитрувала. Або точніше, дезінформувала суспільсвто про перебіг справи. Насправді провадження не перебувало "без руху всі ці роки", починаючи з 2014 -го. Адже самій Стефанішиній, як зазначенно вище, повідомили про підозру у жовтні 2019-го.

Епогей бурхливого обговорення згаданого провадження припав на 2020 рік. І знову щойно активувався після перепризначення Ольги Стефанішиної віцепремєркою та надання їй додаткових повноважень – керування мінʼюстом. Напевне на Банковій вирішили, а чому б і ні? Тонокщі справи юриспруденції новій міністерці добре знайомі.

"Зі свого боку я максимально сприяла слідству, надавала всі документи і всі факти, і сподіваюся, що у всіх буде сформоване розуміння того, що ця справа має номінальний фактор, а не є бурхливим кримінальним провадженням, - вважає віцепрем'єрка. - За весь період своєї професійної діяльності жодних епізодів, які дозволяли б говорити про те, що я можу бути замішана у чомусь такому, не було і немає. І я впевнена, що й не буде".

Просто сюр!

Прикметно, що за призначення Ольги Стефанишиної міністеркою юстиції народні депутати голосували в той же день, коли ця кримінальна справа розглядалась у Вищому антикорупційному суді.

"Я не забуду жодного депутата, який проголосує за це призначення, бо вважаю, що призначати міністеркою юстиції підсудну в особливо тяжкому посадовому злочині - це просто насмішка, - обурилася на своїй ФБ – сторінці журналістка та громадська активістка Зоя Казанжи. - Це - не про прізвища. Не про симпатії чи антипатії. Це - про принципові речі. В таких ситуаціях людей відстороняють від посади, навіть звільняють з них - а не призначають".

Варто зазначити, що термін притягнення Стефанішиної та інших фігурантів цієї справи до відповідальності за службовим підробленням уже минув. А стосовно заволодіння державними коштами, то тут строки спливають аж у 2028 році, тобто час на судовий розгляд ще є.

Тож, юстиційне шоу продовжуватиметься….

Зараз ви читаєте новину «Мінʼюст – справа тонка, тому вона в руках "бувалої" Ольги Стефанішиної». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути