вівторок, 27 вересня 2011 06:00
Олексій Панченко
Олексій Панченко
Експерт "Першої рейтингової системи"

Скасування статті "перевищення влади" на руку хабарникам

Кажуть, режим Януковича планує скасувати статтю Кримінального кодексу, за якою обвинувачують Юлію Тимошенко, — про перевищення влади. Це дозволить  припинити її ув'язнення без виправдального вироку. Якщо це правда — режим затіває акт правового невігластва.

План "засудимо — але не посадимо" насправді видумали не в Адміністрації президента. Юристи просто уважно вивчили історію радянської прокуратури. Влітку 1961-го мухлювання із законом, але у зворотному напрямку, провернув режим Микити Хрущова. Йдеться про справу Рокотова–Файбішенка–Яковлєва, яких заарештували за спекуляцію валютою. Усі троє визнали свою провину й отримали законні вісім років в'язниці. Однак рік по тому Хрущову здалося, що вирок зам'який. Дарма, що закон зворотної сили не має. Микита Сергійович двічі домігся призначення для валютників покарання "заднім числом". Їх переприсудили спершу по 15 років, а згодом — до розстрілу.

Маневр зі скасуванням "статті Тимошенко" під час суду над нею, буде, можливо, формально законним. Проте він видасться європейцям таким же правовим дикунством, як і страта валютників. Тому тривалої довіри з боку західних лідерів Янукович не заслужить. Особливо, якщо європейці задумаються, чому "гвинтики" його режиму зацікавлені в скасуванні статті "перевищення влади". Адже за нею засуджують тисячі хабарників, катів і рейдерів із міліції та прокуратури. За перевищення влади мали б сісти й ті, хто кидає опозиціонерів за ґрати через пошкодження тротуарної плитки на Майдані чи затримує автобуси з мітингувальниками.

Інтересам України, Європи, Тимошенко й самого Януковича більше відповідають скерування справи екс-прем'єрки на дорозслідування або усунення порушень закону прямо в судовому процесі.

Зараз ви читаєте новину «Скасування статті "перевищення влади" на руку хабарникам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути