четвер, 06 червня 2013 16:57
Олексій Панченко
Олексій Панченко
Експерт "Першої рейтингової системи"

Рінат Ахметов купив собі зв'язок України

Перехід "Укртелекому" під контроль групи СКМ Ріната Ахметова – подія з неоднозначними наслідками. Найбільший телеком-оператор отримав потужного інвестора з передбачуваною стратегією, і тепер має шанс зупинити свій фінансовий занепад. Натомість українська економіка ж вийшла на новий, ще безглуздіший, рівень монополізованості олігархами. Наслідки цієї гіпермонополізації відіб'ються щонайменше на нашому гаманцеві.

Громіздкий державний "Укртелеком" сприяв перетворенню України на світового лідера за якістю й доступністю зв'язку та Інтернету. Однак... не досягнув на цій ниві прибутковості. Розбещені цінами мобільних операторів українці масово відмовляються від міських телефонів. Молодь безкоштовно дзвонить за кордон через Інтернет-сервіси. "Укртелеком" не зміг продати користувачам свої найсучасніші послуги: мобільний зв'язок і 3G-Інтернет. Тож фахівці від початку не розуміли, навіщо збиткову компанію 2011 року купив австрійський інвестиційний банк.

Ахметов, на відміну від австрійців, має прозорий інтерес до "Укртелекому". Адже СКМ володіє приватним стаціонарним оператором Vega та часткою в мобільному операторі "Астеліт" (ТМ "Life:)"). Ці компанії є прямими конкурентами "Укртелекому", тож виграють від фактичного об'єднання з ним.

Питання лише в тому, як далеко зайде Рінат Ахметов в скороченні витрат "Укртелекому" й використанні залишків монопольного становища цієї компанії. "Укртелеком" залишається найбільшим роздрібним Інтернет-провайдером. На його "оптових" інфраструктурних послугах засновано багато елементів бізнесу інших мобільних- та Інтернет-компаній. Маніпулюючи цими послугами, СКМ може спровокувати значне здорожчання всіх послуг зв'язку для кінцевого споживача, – якщо вважатиме за необхідне.

Крім того, найбагатший українець звик добре заробляти на витратах з бюджету. І тут слід нагадати, що державні та комунальні організації є ключовими абонентами "Укртелекому". Їхні телефонні рахунки оплачуємо ми, платники податків. Відтепер – платитимемо Ахметову. Варто побоюватися й порушення трудових прав працівників компанії. На таке давно скаржаться профспілки приватизованих Ахметовим шахт. Та й насправді складно зробити "Укртелеком" прибутковим, не вдаючись до соціально тяжких кроків.

Політичні наслідки чергового придбання СКМ є теж в значній мірі скандальними. За мірками розвинених країн, самий по собі обсяг монополізації економіки Ахметовим – катастрофічний: енергетика, металургія, видобуток руди, зв'язок. Оптиміст скаже: добре, що "Укртелеком" придбав Ахметов, а не Олександр Янукович чи Сергій Курченко. Реаліст заперечить: якщо хазяїв країни лише троє, це навіть гірше, ніж один. Це ідеальні умови як для картельних змов у економіці та політиці, так і для прихованих "воєн" між олігархами з непередбачуваними суспільними наслідками.

Зараз ви читаєте новину «Рінат Ахметов купив собі зв'язок України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути