неділя, 21 жовтня 2012 11:22
Олексій Лупоносов
Олексій Лупоносов
керівник Українського банківського порталу, доктор економічних наук

"Закон про платіжні системи" знищить малий бізнес

18 жовтня набув чинності закон про платіжні системи. Він обмежує розрахунки готівкою та зобов'язує українців робити великі покупки через банк або розплачуватися за них платіжною карткою. Також закон зобов'язує обладнати майже всі торгові точки терміналами для оплати покупок карткою.

У Нацбанку пояснюють, що хочуть завдяки закону про платіжні системи витягнути економіку держави з тіні. Але насправді у Нацбанку з Податковою інспекцією одна мета - встановити тотальний контроль над витратами і прибутками громадян.

До прийняття цього закону можна було відслідкувати лише за витратами тих, хто купує нові машини в автосалонах. Але автомобіль беруть зазвичай раз на 3-5 років. Тому дані оновлюються не часто. Ось і вирішили встановити ліміт на розрахунок готівкою. Конкретної цифри ще не затвердили, але швидше за все, він буде на рівні 8-20 тисяч гривень. До того ж, цей ліміт поступово зменшуватимуть. Тобто тепер дані про великі витрати громадян оновлюватимуть частіше, адже під дію закону підпадає купівля побутової техніки, дорогого одягу.

Усі безготівкові витрати автоматично заноситимуться в електронну базу даних. Там буде вказано час, дата, число покупки, місце, де її зробили і, звісно, ціна. Податкова інспекція зможе по ідентифікаційному кодові подивитися у цій базі, на яку суму й хто скупився за місяць чи за півроку. Якщо сума витрат перевищує суму доходу, тобто зарплату, то на громадянина накладуть великий штраф. В Україні ним уже зараз можна обкладати кожного другого, бо половину зарплат у нас платять у конвертах, тобто не оподатковують.

Найбільше від цієї реформи постраждає малий бізнес. Більшість підприємців в Україні працює напівлегально, щоб мати хоч якийсь прибуток. Тепер у них два варіанти - або повністю легалізувати бізнес, що буде невигідно, або закрити його. Інакше податкова накладе на них великий штраф. За новим кримінальним кодексом він становить більше 100 тисяч гривень.

Людей, що займаються малим бізнесом в Україні - 20 відсотків. Дехто з них торгує на базарі, хтось навіть має найманих працівників. Місячні прибутки цих людей трохи вищі, ніж середня зарплата по Києву. Але сьогоднішня влада вперто спрямовує проти цієї верстви суспільства різні економічні інструменти. Їм просто малий бізнес невигідний як клас. Це ж люди, які мають свою думку, вони волелюбні. Такі не потрібні теперішній Україні.

Для українців, що живуть від зарплати до зарплати закон про платіжні системи обернеться додатковими витратами. Тим, хто не має платіжної картки, доведеться її випустити, заплатити у банк 100-150 гривень. При кожній покупці потім він платитиме 1,5 відсотка від операції.

Цей закон не допоможе у боротьбі з тіньовою економікою, але спричинить до того, що в Україні буде два курси гривні - готівковий та безготівковий. Безготівковий буде нижчим. Наприклад, якщо купувати холодильник за готівку, він коштуватиме 10 тисяч гривень, якщо розплачуватися карткою - 12 тисяч. У безготівковий курс закладені комісії банку та витрати на те, щоб перевести кошти у готівку. Вже зараз найпопулярніші інтернет-магазини продають електроніку дорожче тому клієнту, який розплачується безготівково.

Зараз ви читаєте новину «"Закон про платіжні системи" знищить малий бізнес». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути