четвер, 29 жовтня 2015 15:12
Олег Рибачук
Олег Рибачук
Колишній віце-прем'єр-міністр України

Українців у Росії демонстративно пресуватимуть

Усіх українців, які живуть чи працюють в Росії, зобов'язали впродовж листопада з'явитися до міграційної служби для визначення свого правового статусу. Про це 28 жовтня повідомила прес-служба Федеральної міграційної служби РФ.

- Такі дії можна порівняти із доливанням олії в полум'я антиукраїнської істерії. Воно й так нині зашкалює. Також рішення щодо українських мігрантів пов'язане зі змінами перспектив Новоросії. Путін же проговорився, що Росія спеціально минулого року пом'якшила міграційні умови для українців. Мета - щоб якнайбільше молодих українців уникали мобілізації, виїжджаючи на заробітки в Росію. Багато наших співвітчизників вже скористались такою можливістю, особливо - із західної України. Їхали на заробітки і паралельно уникали призову в армію. З того часу багато що змінилось. Зокрема, стало зрозуміло, що ніякої перемоги на Донбасі не буде. Також Україна почала діяти більш жорстко щодо Росії. Йдеться про введення двосторонніх санкції проти Росії. Ми почали хоч якось реагувати. На цьому тлі в Москві і відбувся "наїзд" на українську бібліотеку ( 28 жовтня у Москві силовики увірвались до української бібліотеки та затримали голову Об'єднання українців у Росії. - Gazeta.ua).

Насправді, всі ці провокації викликані тим, що Путіну треба якось замилювати поразку на Донбасі. Добігає кінця рік. Про Новоросію перестали уже навіть говорити. Кремль не досягнув своєї мети. Найбільше для нього розчарування полягає в тому, що поки не спрацював план внутрішньої дестабілізації в Україні. Путін же хотів через український парламент завести нові політичні сили. Все, що так старанно готував, не працює. Тому він і напускає туману. Всередині Росії горить величезне багаття, в яке постійно треба щось кидати. Як тільки перестанеш це робити, багаття перекинеться на Кремль. Тому високі рейтинги підтримки серед населення дуже небезпечні для Путіна. Бо народ тебе в одну мить безкінечно любить, а в іншу - кидається на тебе з ножем. Як правило, диктаторам відривають голови на піку популярності. Один неправильний крок - і все. Тому Путіну постійно треба підтримувати образ ворога, створювати інформаційні приводи.

Проблема у тому, що Росія завжди живилась ненавистю. Їй просто необхідно когось ненавидіти. Ціна за це для наступних поколінь росіян буде колосальною. Це процес, з якого не можна вийти. Якщо політики розпалюють до такого рівня процеси в країні, то доводиться постійно показувати силу і зверхність. Тому тема "хохлів" буде й надалі просуватись. Точну кількість українців, які живуть і працюють в Росії, складно назвати. Це зазвичай трудові мігранти. Якщо усім їм створять нестерпні умови життя, вони переорієнтуються на інші ринки. Та Росія від цього постраждає найбільше - бо сповна відчує брак робочої сили.

Та думаю, раптового загострення українсько-російського конфлікту очікувати не варто. Путіну б хотілося зламати Україну військово. Не вийшло. Тому намагається тиснути віртуально-інформаційно. Сирійський фронт теж же пов'язаний із Україною. Є спробою Путіна повернутись на світову арену. Хоча й там у нього - суцільна халепа.

Зараз ви читаєте новину «Українців у Росії демонстративно пресуватимуть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути