неділя, 24 березня 2013 09:00
Оксана Снігур
Оксана Снігур
Оксана Снігур

Триста доларів на Миколайчука

"Привіт! Надішли все, що знайдеш про вашого актора Івана Миколайчука. Цього місяця вкладися в 300 доларів. Наступного надішлю 500 – докупиш, на що не вистачить", – пише мені австралієць Роберт. Допомогти йому попросив знайомий, який живе в Сіднеї. Роберт вивчає світове кіно. Коли переглянув "Тіні забутих предків" і "Вавилон ХХ", вирішив писати докторську роботу про Миколайчука.

Роберт просить DVD-диски з усіма фільмами. Порахував, що 300 доларів має стати. Диск знаходжу на Петрівці. Плачу 100 гривень за повне зібрання стрічок. Неподалік у букіністів натрапляю на спогади про актора. книжку віддають задарма, до кількох дитячих уживаних. Там же пропонують старий календар за 20 гривень і кілька листівок по 2 гривні. Роберт просив великий постер, щоб робити презентації для студентів. Його шукають майже півгодини і продають за 40 гривень.

Книжку спогадів віддають задарма

У Національній бібліотеці знаходжу три інтерв'ю про Миколайчука. Розмов із самим актором нема – їх хтось повиривав. За те, щоб відзняти вціліле, плачу 5 гривень. З редакції чоловік приносить журнал зі спогадами дружини Миколайчука, Марії. Разом вкладаюся у 185 гривень.

За три тижні австралієць пише, що посилку отримав. Статті йому переклали. "Дякую, але чи не могла б ти пошукати щось більш особисте? От як спогади дружини. Чому він зіграв стільки старих? Про конфлікти з владою, останні дні. Звернися до його біографів. ­Грошей я ще надішлю".

Пояснюю, що з 300 доларів не використала навіть половину. А шукати матеріал допомагав професор кіноінституту. Він кілька разів починав писати книжку, але так і не завершив.

"Нічого не розумію. Хіба ваші кінознавці не вивчили його вздовж і впоперек? У вас не може бути кіно, якщо про найталановитішого актора є тільки книжка пафосних спогадів".

Роберт сказав гроші назад не відправляти. А знайти студента, який вивчає Миколайчука, і віддати йому. Але професор нікого не підказав.

Зараз ви читаєте новину «Триста доларів на Миколайчука». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути