понеділок, 07 листопада 2022 07:45

Звільнення судді з громадянством РФ: у справі стався новий поворот

Звільнення судді з громадянством РФ: у справі стався новий поворот
4 жовтня Богдана Львова відрахували із штату Верховного суду. Фото: "Радіо Свобода"

Позов ексзаступника голови Верховного суду і вже колишнього голови Касаційного господарського суду Богдана Львова проти Верховного суду розглядатиме скандальний суддя Окружного адмінсуду Євген Аблов.

Згідно з авторозподілом справ, суддю Аблова обрали з другої спроби, пише "Главком".

Спочатку позов Львова дістався судді Тетяні Шуваловій. Однак вона заявила самовідвід, який задовольнили. Пояснила це тим, що суддею Верховного суду працює її чоловік. Це може бути розцінено як наявність конфлікту інтересів та викликати недовіру в демократичному суспільстві.

Зазначається, що Аблов відомий низкою скандальних судових рішень. У грудні 2013 року він зобов'язав спецпризначенців розігнати активістів Майдану, у 2017 – визнав законною схему закупівлі так званих "рюкзаків Авакова", чим допоміг сину тодішнього міністра внутрішніх справ уникнути покарання. 2018-го – поновив на посаді ректорку медичного університету ім. Богомольця Катерину Амосову.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський не відреагував на петицію про суддю з російським паспортом

Також Євгеній Аблов є фігурантом "плівок НАБУ", які свідчать про корупцію в цьому суді і Державній судовій адміністрації. 21 квітня 2022 року суддя Аблов залишив позов без розгляду позов експрезидента-втікача Віктора Януковича про позбавлення звання президента.

"Існує версія, що судді ОАСК навмисно "маринували" справи Януковича, очікуючи на розвиток подій на фронті. Як розповів в інтерв'ю колишній начальник управлінь Служби безпеки України у Донецькій та Луганській областях генерал-майор запасу Олександр Петрулевич, суд мав ухвалити рішення щодо Януковича одразу після того, як росіяни взяли б Київ", – йдеться в повідомленні.

16 вересня журналісти "Радіо Свобода" повідомили, що Богдан Львов з дружиною мають російські паспорти. Також з'ясували, що дружина судді й теща володіють двокімнатною квартирою на Ленінградському шосе в Москві. Також громадянство РФ має донька судді, повідомили PROSUD.

Наявність російського паспорта в судді підтвердила СБУ. НАБУ відкрило справу за фактами ймовірного недекларування московської нерухомості.

5 жовтня голова Верховного суду Всеволод Князєв підписав наказ про припинення Львовим повноважень судді.

Зараз ви читаєте новину «Звільнення судді з громадянством РФ: у справі стався новий поворот». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути