Ексклюзиви
пʼятниця, 05 травня 2023 05:45

ЗСУ контратакували ворога локально - оновили карти ISW
5

4 травня росіяни вели безуспішні наступальні дії в напрямку Білогорівки
Фото: ISW
Українські сили провели локальну контратаку на південний захід від Бахмута
ЗСУ зондують російські позиції на Донеччині
Українські військові провели тактичні операції на Півдні
Українські сили провели розвідку в Запорізькій області

Збройні сили України пробують контрнаступати на кількох напрямках.

Роблять це локально, повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Ситуація у Луганській та Харківській областях

Міністерство оборони Росії заявило, що їхні війська відбили шість українських диверсійно-розвідувальних груп на північний схід, схід і південний схід від Куп'янська.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українська авіація знищила боєприпаси росіян, артилерія – склади

Російські джерела стверджували, що 4 травня війська РФ взяли територію на південь від Кремінної. Блогер заявив, що чеченський "Сівер-Ахмат" (у складі 78-го мотострілецького полку спеціального призначення 42-ї гвардійської мотострілецької дивізії 58-ї загальновійськової армії Південного військового округу) прорвали українську оборону у південно-східній Білогорівці (10 км на південь від Кремінної).

У Генштабі України повідомляли, що 4 травня російські війська вели безуспішні наступальні дії в напрямку Білогорівки.

Бої у Донецькій області

4 травня російські війська не просунулися у Бахмуті та його околицях. Український Генштаб повідомив, що росіяни вели невдалі наступальні дії поблизу Богданівки (6 км на північний захід від Бахмута), Маркового (14 км на північний захід від Бахмута) та Ню-Йорка (30 км на південний захід від Бахмута).

Міністерство оборони Росії заявило, що РФ захопила два невизначені квартали в західній частині Бахмута. Євген Пригожин, 3 травня, заявив, що ЧВК "Вагнера" просунулися в Бахмуті на 230 метрів і що українські війська наразі контролюють 2,64 квадратних кілометрів міста.

Українські сили, ймовірно, провели обмежену контратаку на південний захід від Бахмута. Геолокаційні кадри, опубліковані 3 травня, показують, що українці, ймовірно, контратакували на північний захід від Курдюмівки (14 км на південний захід від Бахмута) і досягли незначного просування в цьому районі. Обмежений характер можливого просування українців свідчить про те, що контратака була локалізованою тактичною операцією.

Геолокаційні кадри, опубліковані 4 травня, показують, що російські війська досягли незначних успіхів на захід від Новобахмутівки (13 км на північний схід від Авдіївки). Український Генштаб повідомив, що росіяни вели безуспішні наступальні дії поблизу Сіверного (6 км на захід від Авдіївки), Мар'їнки (27 км на південний захід від Авдіївки) та Новомихайлівки (36 км на південний захід від Авдіївки). Російський блогер заявив, що українські сили здійснили контратаку поблизу Старомихайлівки (19 км на південний захід від Авдіївки), можливо, це частина ймовірної тривалої схеми обмежених та локалізованих українських контратак уздовж цієї ділянки лінії фронту.

"Південна вісь"

Російські джерела стверджують, що відбили спроби української розвідки в Запорізькій області під Оріховим українські операції були локалізованими, а не початком контрнаступу.

Російські війська продовжують створювати небезпеку для Запорізької атомної електростанції перед українським контрнаступом. Місія Міжнародного агентства з атомної енергії на ЗАЕС повідомила інспекцію про збільшення Росією скупчення військової техніки, озброєння та вибухівки на території 4-го енергоблоку.

4 травня на Запорізькому та Херсонському напрямках росіяни обстріляли понад 50 населених пунктів. ЗСУ відбили близько 50 атак ворога. Найзапекліші бої тривають за Бахмут та Мар'їнку, пише Генштаб у зведенні.

Російська загарбники зосереджують основні зусилля на наступальних діях на Лиманському, Бахмутському та Мар'їнському напрямках.

Зараз ви читаєте новину «ЗСУ контратакували ворога локально - оновили карти ISW». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути