середа, 15 березня 2023 11:40

Спецтема: Війна Росії проти України

Зрадник готував теракт проти українських льотчиків і спецпризначенців
11

Контррозвідка Служби безпеки України викрила у Харкові ще одного російського агента, який готував теракти проти українських льотчиків та спецпризначенців.

Зловмисник займався підготовкою терактів проти військовослужбовців Сил оборони, які перебувають на території обласного центру, повідомила 15 березня пресслужба СБУ.

"Для цього він стежив за українськими захисниками. Намагався встановити місця їхньої тимчасової дислокації та проживання, а також маршрути пересування на власних автомобілях. У зоні особливої уваги агента ФСБ були військові льотчики, командири спецпідрозділів ЗСУ та співробітники Служби безпеки. Задокументовано факти прихованої фото- та відеофіксації прилеглої території місць базування українських оборонців та їхніх транспортних засобів", – ідеться в повідомленні.

СБУ затримала зловмисника на спробі передачі агресору розвідувальної інформації. Водночас, поблизу одного з будинків, де проживають українські військовослужбовці, виявлено ворожий схрон з вибухівкою, яку ворог планував застосувати для вчинення терактів.

СБУ затримала у Харкові агента ФСБ
Фото: t.me/pgo_gov_ua
СБУ затримала у Харкові агента ФСБ
СБУ затримала у Харкові агента ФСБ
СБУ затримала у Харкові агента ФСБ
СБУ затримала у Харкові агента ФСБ

Фігурантом виявився місцевий житель, якого у листопаді минулого року завербував кадровий співробітник оперативної групи ФСБ у Бєлгородській області Саліцев А. П.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: СБУ "спакувала" чиновницю-колаборантку: що вона накоїла

"Сприяння у контактах харків'янина з російською спецслужбою надавав його родич, який проживає на території РФ. Крім стеження за українськими захисниками зловмисник виконував ворожі завдання щодо виявлення замаскованих підприємств оборонно-промислового комплексу України. Координати стратегічних об'єктів потрібні були окупантам для проведення прицільних ракетних ударів по місту", – звітує відомство.

Для комунікації з ФСБ їхній агент використовував анонімні месенджери, а передачу розвідданих супроводжував медіафайлами з прив'язкою до місцевості. Слідчі вже повідомили затриманому про підозру. Наразі він під вартою. Триває розслідування.

Служба безпеки України затримала пособника російських окупантів, який після звільнення Херсона намагався втекти до невизнаного Придністров'я. Тепер йому загрожує 12 років тюрми з конфіскацією майна.

Зрадником виявився неодноразово засуджений за тяжкі злочини мешканець Білозерського району Херсонської області. Після захоплення частини південного регіону рецидивіст добровільно пішов на співпрацю з російськими окупантами. Зловмисник "здавав" каральним загонам рашистів місця перебування учасників руху опору та їхніх сімей. Насамперед ворога цікавили адреси помешкань колишніх українських бійців, які брали участь в антитерористичній операції на сході України.

Зараз ви читаєте новину «Зрадник готував теракт проти українських льотчиків і спецпризначенців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути