пʼятниця, 29 липня 2011 11:47

Спецтема: Бійня у Норвегії

Зібрана Брейвіком бомба важила півтонни

Зібрана Брейвіком бомба важила півтонни

Маса бомби, підірваної Андерсом Берінгом Брейвіком в центрі Осло, становила близько 500 кілограмів. Для її виготовлення, крім мінеральних добрив, придбаних у Польщі, терорист використовував 32 літри авіаційного гасу. Паливо Брейвік купував у вересні 2010 року, причому в різних магазинах, щоб не викликати підозри.

Напередодні також з'ясувалося, що Брейвік полягав у стрілецькому клубі Осло. Як повідомляє Agence France-Presse, 27 липня клуб розмістив на офіційному сайті інформацію, згідно якої Брейвік займався в ньому з 2005 по 2007 рік, а потім відновив заняття після перерви в 2010 році. З червня минулого року він взяв участь в 13 тренуваннях і в одному турнірі.

Крім того, норвезькому технічному журналу Teknisk Ukeblad вдалося з'ясувати, за яким маршрутом пересувався Брейвік перед терактом: поліція не розголошує подібної інформації в інтересах розслідування. Кореспонденти журналу відновили шлях Брейвіка завдяки тому, що дороги Норвегії оснащені однією з найрозвиненіших у світі систем датчиків та відеокамер.

Для здійснення свого задуму Брейвік орендував дві машини - Volkswagen Crafter, яка була замінована, і Fiat Doblo, яку він використовував, щоб залишити місце теракту. За даними датчиків на дорогах, "Volkswagen" в'їхав в Осло пізно ввечері 20 липня і був припаркований у невстановленому місці. На наступний день, приблизно в цей же час, Брейвік в'їхав в Осло на Fiat.

Вранці 22 липня сенсор, встановлений неподалік від будинку матері Брейвіка, зафіксував, що "Volkswagen" відправився в центр Осло. В 15:20 за місцевим часом, за дві хвилини до вибуху, Брейвік припаркував машину в кількох метрах від входу в канцелярію прем'єр-міністра. Вийшовши з машини, він дійшов до припаркованого поряд "Fiat" і поїхав. Охорона канцелярії не звернула на терориста уваги, так як він був одягнений в поліцейську форму.

Зараз ви читаєте новину «Зібрана Брейвіком бомба важила півтонни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути