середа, 08 лютого 2023 16:09

Спецтема: Війна Росії проти України

Зеленський після зустрічі з Сунаком звернувся до британського парламенту: що сказав
4

У межах візиту до Великої Британії президент України Володимир Зеленський зустрівся з прем'єр-міністром Сполученого Королівства Ріші Сунаком.

Президент поінформував прем'єр-міністра Великої Британії про ситуацію на фронті та ключові потреби Збройних Сил в озброєнні та військовій техніці. Про це Зеленський написав у Telegram.

Він наголосив на важливості отримання Україною необхідної зброї від союзників для того, щоб зупинити російський наступ і звільнити всі тимчасово окуповані українські території.

Під час зустрічі Зеленський і Сунак обговорили оборонну співпрацю та весь комплекс питань двостороннього порядку денного.

Зокрема, реалізацію формули миру, євроатлантичну інтеграцію України, майбутню підтримку з боку Великої Британії, можливість залучення британської сторони до повоєнної відбудови нашої країни, а також низку інших перспективних проектів.

Окремо обговорювалося питання недопущення російських і білоруських спортсменів до участі в Олімпійських іграх 2024 року в Парижі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Велика Британія буде допомагати Україні до перемоги – Сунак

Після зустрічі із Сунаком Зеленський звернувся до британського парламенту.

Зокрема, він закликав Сполучене Королівство передати Збройним силам України літаки. Заявив, що пишається українськими Повітряними силами. Та додав, що Україні потрібні літаки, щоб вести війну з Росією.

"У Великій Британії король – пілот ВПС, а в Україні сьогодні кожен пілот ВПС – король. Ми маємо свободу, дайте нам крила, щоб захистити її. Я вірю, що цей символ допоможе нам з нашою наступною коаліцією, коаліцією літаків – крила для свободи", – заявив він.

Голова держави підкреслив, що Україна з нетерпінням чекає дня перемоги, але до того часу зло все ще тут.

"Ми платимо своїми життями, життями наших героїв, які щодня ризикують життям і смертю", – додав він. І подарував спікеру Палати громад Ліндсі Гойлу шолом українського пілота.

За словами президента, пілот, якому він належав, є "одним з найуспішніших асів, і він один з наших королів". Напис на шоломі говорить: "Ми маємо свободу, дайте нам крила, щоб захистити її".

Український лідер заявив, що перемога України над російською агресією змінить світ, оскільки це буде перемогою над самою ідеєю війни.

"Ми знаємо, що свобода переможе. Ми знаємо, що Росія програє. І ми дійсно знаємо, що перемога змінить світ. І це будуть зміни, яких світ давно потребує. Сполучене Королівство йде разом з нами до найбільш, я думаю, найважливішої перемоги в нашому житті. Це буде перемога над самою ідеєю війни", – заявив Зеленський.

Зеленський додав, що після перемоги України, будь-який агресор знатиме, що його очікуватиме в майбутньому, якщо він нападе на міжнародний порядок.

8 лютого президент України Володимир Зеленський прибув у Велику Британію. Літак з головою держави приземлився у Лондоні. На летовищі його зустрічав прем'єр-міністр Сполучного Королівства Ріші Сунак.

Президент вже звернувся до британського парламенту, а також має відвідати українських військових, які зараз навчаються у Великій Британії. Крім того, із Зеленським може зустрітися король Карл III.

9 лютого Зеленський поїде з офіційним візитом до Брюсселю. Він виступить перед Європейським парламентом та проведе низку зустрічей з лідерами ЄС, за даними ЗМІ.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський після зустрічі з Сунаком звернувся до британського парламенту: що сказав». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути