четвер, 17 листопада 2022 17:02

Спецтема: Війна Росії проти України

Збиття Boeing 777: обвинуваченим дали довічне

Збиття Boeing 777: обвинуваченим дали довічне
Російський терорист Ігор Гіркін переховується від слідства. Фото: скріншот

Гаазький суд засудив Ігоря Гіркіна, Сергія Дубинського і Леоніда Харченка до довічного ув'язнення у справі про збиття малайзійського літака рейсу MH17 2014 року в Донецькій області.

Рішення суд оголосив у четвер, 17 листопада. Наказав взяти їх під варту.

"Суд засуджує Гіркіна, Дубинського та Харченка до довічного ув'язнення. Суд наказує взяти їх під варту. Розгляд справи в першій інстанції закінчено. Протягом 14 днів може бути подана апеляція", – сказав головуючий суддя.

Суд Гааги заявив про відсутність пом'якшуючих обставин для обвинувачених. Так, ніхто з них не подав заяви щодо цієї справи.

"Їхні дії були навмисними і призвели до смертельних наслідків", – заявив суддя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ще одній країні ЄС погодились, що Путін – терорист

Окружний суд Гааги виніс перше рішення у справі збитого над Донеччиною пасажирського літака, що виконував рейс MH-17, пише СБУ.

Гіркін і Дубинський – громадяни РФ, Харченко – громадянин України, нагадують.

За час розслідування міжнародна слідча група, до складу якої також входять слідчі СБУ, зібрала безпрецедентну доказову базу:

проаналізувала понад 5,5 млрд сторінок інформації в інтернеті (фото, відео, публікації в соціальних мережах та ЗМІ, блоги, форуми тощо);

вивчила понад 1,5 млн телефонних дзвінків у районі запуску ракети та вздовж її маршруту;

допитала як свідків понад 260 осіб;

провела понад 3 тис. різноманітних експертних досліджень;

у Павлограді в Дніпропетровській області провели унікальний слідчий експеримент з контрольованого підриву зенітно-керованих ракет 9М38М1 ЗРК "БУК", результати якого виявилися вирішальними для експертних висновків.

Сьогодні суд у Гаазі виніс рішення, за яким літак був збитий із зенітного ракетного комплексу "Бук" ракетою, запущеною з боку Першотравневого. Ця територія тоді була окупована росіянами.

17 липня 2014 року авіалайнер "Малайзійських авіаліній" виконував рейс MH17 із Амстердама до Куала-Лумпура. Boeing-777 збили неподалік Тореза Донецької області. Загинули 298 пасажирів і 15 членів екіпажу.

У серпні 2014-го була створена спільна слідча група, в яку увійшли представники Австралії, Бельгії, Малайзії, Нідерландів та України.

За даними слідства, пасажирський борт збили ракетою, випущеною з російської установки "Бук", яка належить 53-й зенітно-ракетній бригаді ППО збройних сил РФ, дислокованій у Курську.

Зараз ви читаєте новину «Збиття Boeing 777: обвинуваченим дали довічне». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути