Ексклюзиви
понеділок, 13 червня 2022 17:43

Спецтема: Війна Росії проти України

"Засуджених" окупантами іноземців розраховують обміняти - спікер Інтернаціонального легіону

"Засуджених" окупантами іноземців розраховують обміняти - спікер Інтернаціонального легіону
Трьох засуджених до страти у так званій ДНР іноземних громадян вдасться обміняти як військовополонених. Фото: росЗМІ

Трьох засуджених до страти в так званій ДНР іноземних громадян вдасться обміняти як військовополонених за домовленістю сторін.

На це розраховують в Інтернаціональному легіоні оборони України, розповів під час брифінгу 13 червня спікер легіону Дам'єн Магру, передає Gazeta.ua.

"Міжнародне право чітко каже - необхідно обмінятися військовополоненими - це рішення зазначене в Женевських конвенціях. На жаль, одна сторона в цьому конфлікті не визнає статусу певних осіб як військовополонених", - заявив Магру.

Подадуть апеляцію на це рішення терористичної ДНР. І це дасть певний час.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В ОРДО збираються судити ще одного іноземця, який воював за Україну

"Я не маю конкретної інформації. Але сподіваюся, що на найвищих рівнях в українському й британському уряді щось роблять для організації обміну цих військовополонених. Я сподіваюся, що це буде успішно й може бути якась угода", - додав він.

Магру також заявив, що в Інтернаціональному легіоні занепокоєні ситуацією з британцем Ендрю Гіллом, якого росіяни затримали на Миколаївщині наприкінці квітня.

"Ендрю Гілл так само є військовополоненим уже близько чотирьох-п'яти тижнів. Ми не знаємо, в якому він стані, чи його лікують. Не знаємо, що росіяни та їхні поплічники планують щодо нього", - додав спікер.

Гілл, як інші члени Інтернаціонального легіонеру, є військовослужбовцем і має контракт із ЗСУ. А відтак за міжнародним законодавством має статус військовополоненого.

Бойовики так званої ДНР "засудили" до смертної кари трьох іноземних воїнів, які захищали Україну. Про це 9 червня повідомили російські ЗМІ.

Так званий верховний суд ДНР заявив про "вирок" британцям Ейдену Асліну, Шону Піннеру і марокканцю Саадуну Брагіму. Також окупанти заявили, що полонені "можуть оскаржити рішення" і "просити про помилування".

Дали іноземним захисникам України місяць на "оскарження рішення" так званого суду.

Однак на іноземних громадян, які служать у лавах Збройних сил України, поширюється правовий статус комбатантів. Цей статус наділяє їх правом на поводження з ними як з військовополоненими, якщо вони потрапили до рук ворога. Це значить, що вони захищені Женевською конвенцією.

Зараз ви читаєте новину «"Засуджених" окупантами іноземців розраховують обміняти - спікер Інтернаціонального легіону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути