Ексклюзиви
понеділок, 22 травня 2023 13:54

Спецтема: Війна Росії проти України

Запорізьку АЕС підключили до живлення від української енергосистеми

Запорізьку АЕС підключили до живлення від української енергосистеми
Запорізька АЕС всьоме за час окупації була відключена від живлення. Фото: slovoidilo.ua

Лінію електропередачі, яка живить Запорізьку атомну електростанцію, відновлено.

Станція переходить на живлення від української енергосистеми. Про це повідомили у пресслужбі Укренерго.

У компанії зазначили, що всупереч ранковій атаці Росії енергосистема України працює стабільно, виробленої електроенергії вистачає для покриття потреб споживачів.

"На жаль, енергетична інфраструктура таки зазнала пошкоджень. В Дніпровському регіоні були пошкоджені високовольтні лінії 330-750 кВ, що призвело до відключення однієї з потужних електростанцій у регіоні, а також низки підстанцій Укренерго та операторів систем розподілу (обленерго). Внаслідок цього були знеструмлені споживачі у Запоріжжі. Енергетики вже відновили енергопостачання за резервними схемами. Видача потужності електростанції поступово відновлюється", ‒ йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українців закликали знову економити світло

В Укренерго нагадали, що Запорізька АЕС 22 травня уже всьоме з моменту захоплення окупантами втратила живлення від енергосистеми і працювала від дизель-генераторів.

"Росіяни створюють ядерну та радіаційну небезпеку у зоні АЕС. Укренерго доклало максимум зусиль і відновило живлення атомної станції від української енергосистеми", ‒ йдеться у повідомленні.

У компанії також повідомили, що попри російські атаки у нічні години при зниженому споживанні триває експорт електроенергії у Молдову та Польщу. Імпорту в Україну нині немає.

"Зараз електроенергії достатньо для покриття потреб споживачів, але для збереження балансу в вечірні години необхідно ощадливе споживання електроенергії. Просимо перенести використання електроенергії з вечірніх годин (19:00 до 22:00) на ранок, день, або ніч", ‒ наголошують в Укренерго.

На захопленій росіянами Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС) 22 травня сталося вимкнення електроенергії. Окупаційне "керівництво" ЗАЕС заявило про втрату зовнішнього електропостачання та переведення станції на резервні генератори.

Окрім того, в Запорізькій ОВА вранці повідомили про проблеми з електропостачанням в обласному центрі. Там кажуть, що на одному з об'єктів сталося загоряння через перевантаження в енергосистемі.

Зараз ви читаєте новину «Запорізьку АЕС підключили до живлення від української енергосистеми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути