вівторок, 09 серпня 2022 10:00

Спецтема: Війна Росії проти України

Запорізька АЕС досі під загрозою – її обстрілюють

Запорізька АЕС досі під загрозою – її обстрілюють
Обстріл ЗАЕС російськими військами з РСЗВ упродовж останніх днів спричинив серйозний ризик для безпечного функціонування станції. Фото: Getty

Станом на 8:00 9 серпня Запорізька атомна електростанція працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки. Про це повідомили в Telegram.

"Періодичний обстріл ЗАЕС російськими військами з РСЗВ упродовж останніх днів спричинив серйозний ризик для безпечного функціонування станції. В результаті атаки на Запорізьку АЕС на одному з енергоблоків спрацював аварійний захист, відключений один із трьох працюючих енергоблоків. Внаслідок обстрілів серйозно пошкоджено азотно-кисневу станцію та об'єднаний допоміжний корпус. Залишаються ризики витоку водню та розпилення радіоактивних речовин, також високою є пожежна небезпека", – йдеться в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський закликав ввести санкції проти РФ у відповідь на ядерний шантаж

Також пошкоджені три датчики радіаційного моніторингу навколо майданчика сухого сховища відпрацьованого ядерного палива (ССВЯП) ЗАЕС.

"ЗАЕС досі окупована та контролюється російськими військовими. З огляду на те, що дії загарбників передбачити неможливо, загроза фізичній безпеці станції залишається. Зараз Запорізька АЕС продовжує працювати і виробляти електроенергію для потреб енергосистеми України. Україна закликає світову спільноту невідкладно вжити заходів для примусу Росії звільнити ЗАЕС та передати електростанцію під контроль України заради безпеки всього світу", – наголосили в Енергоатомі.

Російські загарбники використовують для ядерного шантажу захоплену Запорізьку атомну електростанцію в Енергодарі. Командувач російським гарнізоном на Запорізькій АЕС Валерій Васильєв заявив, що всі важливі об'єкти там заміновані. Атомна станція "буде російською або нічиєю", наголосив він у зверненні до російських військових і пригрозив перетворити ЗАЕС на випалену пустелю.

5 серпня росіяни двічі обстріляли ЗАЕС. Снаряди падали біля промислового майданчика та енергоблоку з ядерним реактором. Також ракети пошкодили високовольтну лінію.

Президент Зеленський назвав обстріли атомної електростанції актом терору.

З'явилася загроза розпилення радіоактивних речовин. Після цього персонал станції відімкнув від живлення четвертий енергоблок.

6 серпня окупанти знову обстріляли майданчик Запорізької АЕС. Снаряди влучили на території поблизу зі станційним сухим сховищем відпрацьованого ядерного палива.

Зараз ви читаєте новину «Запорізька АЕС досі під загрозою – її обстрілюють». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути